Utólagos menetfények, szabályok, tudnivaló

Témakör: Tuning
aktuális téma
Utólagos menetfények, szabályok, tudnivaló

Üdv mindenkinek a fórum az utólagos menetfények körüli tisztánlátás miatt jött létre. Elsőre:SZABÁLYOS MENETFÉNYEN 6DB JELZÉSNEK KELL MEGLENNIE!!! EZEK AKÁR RÉSZLEGES HIÁNYÁBAN SEM SZABÁLYOS A LÁMPA. (DRL)(R87) JELZÉSSEL SEM SZABÁLYOS CSAK (RL) Az E jelzésen és a hozzá tartozó országszámon kívül. Mivel manapság egyre több kocsin látunk különböző kivitelű utólagos menetfényeket és nem menetfénynek készült de annak használt lámpákat. Sajnos sokan nincsenek teljesen tisztában a honi szabályokkal és 1 közúti ellenőrzéskor kellemetlen meglepetés lehet ha a hatósági személy megbüntet mert nem szabályos amit felraktunk vagy sajnos neki nincs fogalma a dolgokról. Sajnos az itteni hirdetők közt is van aki szabálytalan lámpát hirdet szabályosként a következmények a vásárlót terhelik esetenként KPM vizsgaként. A másik dolog ami már sokszor előjön, hogy rendőreink nincsenek tisztában a szabályzással, és bár elnézést kérek azoktól akik mégis de sajnos kevesen vannak. A teljesen szabályos menetfényekből kb 5-6 márka van. Osram 101-301. Philips 4-5 illetve a 8 ledes típus. Hella és az Atu vagy másnéven Mycarr kivitelei. A "piramisos" tükrös foncsorral készült lámpák nem 100% tökéletesek. A 8 "sima" ledes lámpák csak helyzetjelzők nem drl!!! Amelyik lámpában nem power led van az nem dr, bár sajnos power led és power led közt is nagy különbség van. Ködlámpa funkcióval kombinált "titulált" lámpa nemlétezik. A vezérlőbox (indításkor kapcsol) jobb mint a gyújtás. Az indexes drl csak abban az esetben szabályos ha a lámpát az index 4cm-es körzetén belül szereljük fel és jelzéses. A helyzetjelzős drl kiegészítő jelzése (A). Más dolog a rendőr nem követelheti műbizonylat dokumentum meglétét mivel az E jel és az országjelzés maga a bizonylat de csak a többi jelzéssel együtt érvényes és szabályos!!!! Részleges jelzésekkel NEM szabályos a menetfény-nek mondott lámpa bármit is mondana a boltos. Menetfény lámpa nincs 1w/lámpa fényerővel (6-8db sima led) csak 1-1.2w/led-4.8w 5-6w/lámpa, A felszerelés mikéntje nem véletlen van meghatározva. 25cm a földtől sima menetfény, 35cm a földtől helyzetfény funkcióval. A lámpák közti távolság min600mm,1400mm-nél szélesebb autónál. A ledcsíkok bármit is írnak nem menetfények sem helyzetjelzők, kizárólag dekorációs célt szolgálnak, esetleg. Az is kimaradt hogy a flexibilis építésű drl-ek közt CSAK a Hella szabályos!!!
JELÖLÉSEK
A jóváhagyásra benyújtott nappali lámpákon fel kell tüntetni a következõket:
4.1.
a lencsén a kérelmezõ kere
skedelmi vagy márkajelét, ez a jel jól olvasható és kitörölhetetlen
legyen;
4.2.
jól olvasható és kitörölhetetlen jelet, amely a használatos izzólámpa vagy izzólámpák
kategóriáját, illetve kategóriáit mutatja; ez a követelmény nem vonatkozik a nem cserélhe

fényforrású lámpákra;
4.3.
az elektronikus fényforrás
-
vezérléssel és/vagy nem cserélhetõ fényforrással és/vagy fényforrás
modullal ellátott lámpák esetében a névleges feszültséget vagy feszültségtartományt és a névleges
watt
-
teljesítményt tüntessék fel;
4.4.
megfelelõ nagyságú férõhelyet kell hagyni a jóváhagyási jel és az alábbi 5.2. bekezdésben elõírt
kiegészítõ jelek részére, ezt a férõhelyet a fenti 3.2.1. bekezdésben említett rajzokon fel kell
tüntetni.
4.6.
A nem 6 V, 12 V vagy 24 V névleges feszül
tségen mûködõ lámpákon, amelyek olyan elektronikus
fényforrással
-
vezérléssel rendelkeznek, amik nem részei a lámpáknak, szintén legyen a névleges

sodlagos tervezési feszültséget mutató jelölés.
4.7.
Az olyan elektronikus fényforrás
-
vezérlésen, ami része
a lámpának, de nem tartozik a lámpa
testhez legyen rajta a gyártó neve és azonosítási száma.
Ez a bemásolt szövegrész az ENSZ-EGB R87 szabályból van kimásolva és tartalmazza a szükséges infót a jelzésekről.

Több megjelenítése
Kevesebb megjelenítése
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
FrankieR46
#180
2011. november 11. 08:45
"felkérem a kedves rendőrt h.fáradjon be az NKH-hoz és beszélje meg velük a dolgot" És a kedves rendőr erre azt fogja mondani, hogy kuss, szopol...

Ugyanmár... Most komolyan, szerinted az NKH-nál érdekel bárkit is a nyomorod? Persze, hogy azt mondják, rakd be, nem bizonylatköteles... Pont leszarják a dolgot. A rendőr ki fog venni, meg fog bűntetni, azt jónapot. Nem is értem, hogy mit nem lehet megérteni azon, hogy ha valami nem gyári egy autó, arra műbizonylat kell és pont.

Üdv, Frankie
Gyuszo
#179
2011. november 11. 08:44
olyan autókat látok ledszalaggal, drl-lel, angel eyes-szal felszerelve amiktől szabályszerűen hányingert kapok.
Közröhej tárgya lesz előbb utóbb az ilyen "újító szellem"
Gyuszo
#178
2011. november 11. 08:42
Az utólagos menetfény feleszerelése olyan érzést kelt bennem, mint anno az angel eyes. bmw kitalálta, azon tökéletesen mutat. minden utólagos angyalszem röhejes. szerintem.
tipo gt
#177
2011. november 11. 08:41
hja bocsi kihagytam h.fényképes adatbázisba került a gép,a másik meg ha tudnád vagy a rendőr szabályzást az utólagos menetfényre vonatkozólag nem a bizonylattal jönne de mivel a többségének fogalma sincs a valós szabályzásról így persze kötegszik,ha a kedves rendőr nem fogadja el h.az NKH szerint nem kell sem bizonylat sem forgalmiba bejegyzés felkérem a kedves rendőrt h.fáradjon be az NKH-hoz és beszélje meg velük a dolgot.a rábólintás valóban nem engedély de mivel 1értelműen közölték h.nem bizonylatköteles sem forgalmis bejegyzésre ebben az az esetben fordított helyzet van,a rendőr mondja mindig h.a szabályok nem tudása nem ad felmentést ez esetben ugyan ez van,ha ő nem ismeri a hivatalos jelzéseket szabályzást és nekem ebből problémám lenne panaszt teszek ellene,amúgy meg az NKH kívül 2 vizsgáztató helyre vittem a lámpát és mind2ő szerint csak kötekedni akart a rendőr a vélemény 1ezett az NKH-val,ekkora erővel ha felrakok univerzális lámpát ami teljesen szabályos a honi szabályzás szerint. a gumikra is kellene bizonylat h.bár univerzálisak de csak az én autómra való az ami fent van,még sincs ilyen és milyen érdekes volt mikor pihiben voltak az eredeti gyári ködlámpák de univerzálist raktam be a kutyát nem érdekelte h.van benne e jel vagy bármi.
mreni
#176
2011. november 11. 08:40
ezt próbáltam én is leírni
Gyuszo
#175
2011. november 11. 08:39
DRL ide DRL oda... van akinek tetszik, van akinek nem. Nagyon nagy lényegét nem látom a dolognak, de ez a szubjektív véleményem.
Viszont!
Az, hogy arra hivatkozol, hogy "spórolás, környezetbarátság..." na az már egy kicsit meredek. Félreértés ne essék, nem fikázom senkinek sem az autóját, de olyat írni egy 20 éves autóra, hogy környezetkímélőbb lesz egy utólagos ledesítés miatt... hát, ezt valahogy nem értem.
Az meg, hogy azért égnek ki az első ledes izzók, mert közelebb vannak a generátorhoz mint a hátsók.... no comment
Gyuszo
#173
2011. november 11. 08:30
tipo gt
#172
2011. november 11. 08:26
szerinted az a kocsi a tuti amelyiket próbapadon lapborban hajtják és közlik h.3.7l dobott be? szinte vezető nélkül,próbáld meg már produkálni az értéket forgalomban,csomagokkal,rádió,klíma,lámpa nélkül,lámpától lámpáig
mreni
#170
2011. november 11. 08:23
nem érted...
a calibra sem épp környezetkímélő,de nem akarja senki megmagyarázni,hogy a ledekkel teszi "zöldebbé" az autót,nagyon rossz duma,engem nem érdekel rakjátok fel,csak ne ilyen hülye érvet hozz fel...

Amúgy meg 2012ben úgy is világvége
Wadmalac
#169
2011. november 11. 08:23
Nem köztözködni akarok, de: "az előadó kikeresi az idevonatkozó szabályt és simán megszünteti az eljárást" az előadó csak azt fogja látni, hogy a rendőr jelentésében mi van: műbizonylat nélküli, nem eredeti világítás. Amennyiben a feljelentésbe pontosan bekerül, miről van szó, megúszhatod, de nagy eséllyel elküld kpm-hez. "másik mivel voltam önkéntes NKH szemlén és ők rábólintottak a kedves rendőr bármit mond6t" a rábólintás nem hivatalos engedély. Sajnos abból kell kiindulni, hogy a rendőr nem kpm vizsgáztató, nincs alapja és joga sincs felmérni, szabályos-e. Csak azt hogy nem gyári. Ha nem tudsz neki papírt mutatni, kötözködni fog, bármennyire igazad van. Példa a robogó-autós emberke, aki 3 bírósági tárgyalást csinált végig rendőri feljelentésből, mert 3 rendőr nem fogadta el sorban hogy az aixamja nem minősül személygépkocsinak, mindegyiknek mutatta a bírósági végzést, hogy a jármű szabályos, de lexarták. Szal műbizonylat nélkül a kellemetlenség be van programozva.
tipo gt
#168
2011. november 11. 08:20
a Calibra nem nyomja a Co-t és eszik 10l vagy többet? de legalább valahogy kezdeném a spórolást,hja az h.valakiknek bassza a csőrét a sok led saját egyéni problémája,ekkora erővel azt még jobban meg kellene szólni aki a kis gyári 1.4 helyére belerak 2.0 mocit h.jobban menjen,kikapja a középdobot meg stb.az mennyi CO-t ereget a levegőbe??? én legalább törekszem a minél kevesebb károsanyag kibocsátásra.
mreni
#166
2011. november 11. 08:13
szerintem nem az a gond,csak az hogy eszik 10 litert nyomja ki a co-t mint az állat és a ledekkel akarsz spórolni
tipo gt
#165
2011. november 11. 08:09
1részt nem értem problémád a Tipoval kapcsolatban,azért mert sokan szarnak gondolják mert Olasz nagy tévedésben vannak megnézném holvan a kortárs Golfban klíma például,, az összes ajtóra szerelt központizár,semmivel sem rosszabb mint másik korabeli az h.neked mi a véleményed meg magasról teszek rá.
Gyuszo
#164
2011. november 11. 08:07
tipo gt
#163
2011. november 11. 08:04
bocs de nem bizonylat köteles az utólagos drl és simán mondanám a rendőrnek h.jelentsen fel az előadó kikeresi az idevonatkozó szabályt és simán megszünteti az eljárást,másik mivel voltam önkéntes NKH szemlén és ők rábólintottak a kedves rendőr bármit mond6t
Wadmalac
#162
2011. november 11. 08:02
Ezzel sajnos még nem védted ki hogy a rendőr kpm-re vág vele, mert nem lát műbizonylatot és ő ennyit fog fel az egészből. Ott persze átmegy, de kinek hiányzik ez?
tipo gt
#161
2011. november 11. 08:01
az utólagos drl-nek két típusú bekötése van 1ik h.gyújtásra már világít a másik a vezérlőboxos ami indítózás közben kapcsolja,ha valamelyik megvan már működik a világítás
Ha Te is hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Összesen 728 találat 37 oldalon