Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Eme BMW Palóczi Roland, az X-turbo Tuning Team oszlopos tagjának büszkesége. Az autó a nála eltöltött néhány év alatt motorilag szinte teljesen újászületett - hogy miként is vált a 90 lovas szériaautó aszfaltszaggató szörnyeteggé? Halgassuk erről személyesen Rolandot.

Kultikus járművé vált. Léteznek azóta sokkal újabb és talán szebb BMW-k is, mégis ez az igazi HÁRMAS. Ez az e30. Ez az igazi tuningalap. Mindegy, hogy szolid, vagy extravagáns autót akar építeni az ember, minden lehetséges belőle.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ez a jószág 1984-ben látott napvilágot, baltikék-metál színben. Négy éve „tengeti” mindennapjait nálam, ez idő alatt több furcsaságot élt át, mint a korábbi tizenöt év során. Egy alapos karosszéria felújítással kezdtünk, a széria (mellesleg cápából (e21) származó) 1.6 literes motor ekkor még érintetlen maradt. (Egy régi cápa 16-osból maradt ez a motorom, felújított állapota miatt kerülhetett az e30-ba.) Ekkor került fel a 17 collos TSW alukerék is, a megjelenésen sokat dobott, csak a motor nem rajongott érte. (90 LE-vel én sem rajonganék a 215/40 17-es guminak.) Mivel a nagy kerék bután nézett ki a magas karosszéria alatt, néztünk egy kis ültetést hozzá. A gyári, piros sportrugó mellé Bilstein versenygátló került, ez közútra kifejezetten kényelmetlen (csak Magyarországon). Néhány hónap (öreguras) autózás után gondolkodtam el a teljesítménynövelés lehetőségein. Nem akartam hathengerest, (már volt korábban) valami extrémebbet akartam. Így került a képbe a turbó. A kezdeti, gyermeki próbálkozás számos kudarchoz vezetett, gyakran nem igazolta a gyakorlat az elméletet. Háromévnyi fejlesztés van az autóban, a korábbi turbót egy variálható geometriájú darab váltotta fel, az összes módosítást felsorolni szinte nem is lehet (intercooler, vízbefecskendezés, szívó-nyomócsövezés, stb.). Érdekesség, hogy a motoron belül a sűrítési viszonyt leszámítva minden széria, pedig a töltőnyomás már évek óta 1,0 bar feletti, ez utcai viszonylatban határozottan magas. Szerencsére az élet „összesodort” egy ügyes kezű karosszérialakatossal, akit a sors szintén kísérletező kedvvel, és nagy adag kézügyességgel áldott meg, így a további fejlesztéseket már együtt „követtük el”.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az azóta is tartó fejlesztések eredménye egy írható motorvezérlő egység, a jószágnak így már eléggé „mehetnéke” van. Sajnos mért teljesítményadatok még nincsenek, de a legyőzött ellenfelek teljesítménye arra enged következtetni, hogy valahol 200 LE felett járunk. És még nincs vége a fejlesztéseknek, vannak még ötletek.

A utastérben semmi sem emlékeztet a teljesítményre, a látható változtatás egy utcai Recaro beszerelése, és a műszerfalon egy töltőnyomás-kijelző.

Zene téren sincsenek nagy extrák: Kenwood maszkos fejegység, Rockford Fosgate 400a4 erősítő, elöl egy MacAudio komponens szett, a csomagtartóban egy dupla 30-as MacAudio Reference szubláda. Kellemes minőség, elfogadható hangerő. A szomszédok biztosan mást mondanának.

Persze, jó ideje már nem tartom számon az autóra költött összeget, magamnak csináltam, csinálom, a saját örömömre. A befektetett összeg sosem térül meg, de az öröm is megfizethetetlen, amit érzek, ha hajtom.

Itt szeretném megköszönni mindazoknak, akik az autó elkészültében segítettek, elsősorban kedvesemnek, hogy elviselt „minket” a jószággal, valamint az azóta már üzlettársammá vált karosszériás barátomnak, Bagi Zsoltnak. Nélkülük ez a projekt nem jöhetett volna létre…


Típus

BMW 316

Tulajdonos

Palóczi Roland

Motor

Motor

1,6L csökkentett sűrítés, széria motorbelső, gyárilag 90 LE, jelenleg ismeretlen

Légszűrő

K&N direktszűrő

Kipufogó

60-as kipufogórendszer, 70X140-es krómvéggel

Elektronika

Írható motorvezérlő computer

Egyéb

Garrett variálható geometriájú turbó, intercooler, vízbefecskendezés

Futómű

Futómű

Bilstein gátlók, sportrugók

Felnik

17” TSW könnyűfém felnik

Külső optika

Spoilerek

Széria külső

Egyéb

Teljesítmény

>200 LE

Nyomaték

>300 Nm

Súly

1020 Kg

Max sebesség

184 Km/h (IV-ben tiltás)

Gyorsulás 0-100 Km/h

6,5 sec

Rugalmasság 80-120 (IV)

4,5 sec