Az autógumik helyes tárolása kiemelkedő fontosságú azok élettartamának meghosszabbítása és a jármű biztonságos működése szempontjából. Sokan azonban figyelmen kívül hagyják ezt a tényezőt, és nem megfelelő körülmények között tárolják a gumikat, így idővel azok károsodni fognak. Mezey Tamás, az Autógumi Pláza társtulajdonosa osztotta meg velünk a legfontosabb lépéseket az autógumik szakszerű tárolásához.

„Mielőtt eltárolná téli vagy nyári gumi szettjét, fontos, hogy azok tiszták legyenek. Használjon langyos szappanos vizet és egy lágy kefét vagy rongyot a lerakódott piszok, por stb. eltávolítására. Kerülje a maró hatású tisztítószerek használatát, mert azok károsíthatják a gumi anyagát.

Vizsgálja át alaposan a gumikat, hogy azokon nincsenek-e látható sérülések, mint például vágások, repedések vagy kiálló szögek. Az ilyen sérülések negatívan befolyásolhatják az abroncs szerkezetét és teljesítményét, ezért, ha ilyeneket tapasztal, célszerű szakértőtől tanácsot kérni a gumik cseréjével kapcsolatban. Emellett időről időre rendszeresen ellenőrizze az autógumik állapotát, még akkor is, ha azokat nem használja.

A garázsban történő tároló egy optimális választás a gumik számára, amennyiben fennállnak a megfelelő környezeti körülmények. Ügyeljen arra, hogy a helyiség száraz, hűvös és jól szellőző legyen. Kerülje a közvetlen napfényt és az extrém hőmérsékletváltozásokat, mert ezek károsíthatják a gumikat. Emellett a gumiabroncsok tárolásakor az is nagyon fontos, hogy azok ne érintkezzenek semmilyen káros anyaggal, például olajjal vagy oldószerekkel.

Amikor tárolja az autógumikat, javasolt címkézni azokat, hogy könnyen felismerhető legyen később, hogy azok melyik kerékhez tartoznak. Ez segít abban, hogy egyenletesen kopjanak használat során a gumik. Amennyiben állva tároljuk az abroncsokat, úgy néhány havonta forgassa el azokat, hogy elkerülje a deformációt.

Az autógumik tárolásakor választhatja speciális abroncstároló zsákok használatát. Válasszon olyan zsákokat, amelyek megóvják a gumikat a nedvességtől és a por lerakódásától, viszont megfelelő szellőzést biztosítanak a penészedés ellen.

Amikor tárolja az autógumikat, ügyeljen arra, hogy ne helyezzen rájuk semmit. Kerülje a nehéz tárgyak vagy más autóalkatrészek tárolását a gumik közvetlen közelében. Az extra súly nyomást gyakorol a gumikra, ami deformációt vagy egyenetlen kopást eredményezhet.”