A VW konszern a hagyományaihoz híven a legújabb Golf modellből is készített GTI változatot. Mint ahogy már korábbi cikkünkben is előkerült, a Golf V GTI 2.0 literes turbós motorja gyárilag 200 lóerővel, és 280 Nm nyomatékkal rendelkezik. Ezzel a teljesítménnyel 7.2 másodperc alatt teljesíti a 0-100km/h-ás sprintet, valamint 235 km/h-ás végsebességgel rendelkezik. Szerintem ez már így alapból sem egy rossz teljesítmény, azonban mint tudjuk, az ember mindig jobbra és jobbra törekszik: ennek szellemében az elsősorban német autókat tuningoló B&B csapata kezelésbe is vette a legifjabb GTI-t.

A B&B egy 5 lépcsős motor tuningprogramot készített a Golfhoz. Első lépésben az autó turbónyomását emelték meg, valamint az elektronikát programozták át egy laza chiptuning keretei között. Ennek a kis kezelésnek az eredménye +30 lóerő és +70 Nm nyomaték lett, mindezt „csupán” 998 € ellenében osztogatják a gyári teljesítményt már kiautózott felhasználóknak. A következő négy lépésben hasonló eljárással először 250, 286, 300 majd végül egészen 350 pacit csempésztek a GTI-be. A legdurvább fokozat, az ötödik lépcső 350 lóerejéhez - amely egyébként EVO R fedőnév alatt fut - számos átalakítást kellett eszközölni: a hengerűrtartalmat 2.2 literre növelték, átalakították a főtengelyt és hengerfejet, nagyobb teljesítményű turbó és intercooler került a gépbe, valamint számos további apró átalakítást is eszközöltek a legoptimálisabb értékek eléréséhez. Ráadásként egy teljesen új, a nagy telejsítményhez passzoló sport kipufogórendszer is felszerelésre került. Ehhez a fokozathoz a 350 LE mellé kerek 450 Nm nyomaték párosul, viszont ennek a "nagyvizitnek" meg is kérik az árát: Az EVO R tuning program mindennel együtt 17.950 Eurót (közel 4.5 millió HUF) kóstál.

A motortuning mellett még számos, a menetteljesítményt javító dolgot is beépítettek: short shifter, állítható magasságú és keménységű futómű, nagyobb teljesítményű tárcsa fékek kaptak helyet az autón, mindezek mellé pedig 18” vagy 19”-os exkluzív felnik kerültek felszerelésre.

A B&B egyébként további optikai változtatásokat is tervez, de ez még a jövő zenéje. Szerintem egyelőre megelégszünk ennyivel is :)