A Fanat-X csapata hangulatos videót készített az idei Prague Car Festival eseményeiről, mely jól visszaadja a cseh kiállításeseményeit. Megtekintés után figyelmetekbe ajánljuk az előzményeket, valamint a kifejezetten csajokra fókuszáló galériánkat is, melyet szokás szerint Corri készített. Beszámolónkhoz a rendezvényről pedig görgessetek lejjebb ;)

A cseh főváros legnagyobb tuning-érdekeltségű rendezvénye, a Prague Car Festival, az eddig Brno-ban tevékenykedő szervezőgárda meglepetése volt az 2012-es évre. Az új helyszín számos változást is hozott magával az eddig látottakhoz képest.

Mint az első részből kiderül, idén rekordméretű, összesen 18 autós csapattal érkeztünk a csehekhez, amivel a kinti felhozatal legnépesebb külföldi standját sikerült is összehoznunk. Rajtunk kívül, az itteni, valamint saját kiállításunkról is jól ismert lengyel csapat vonultatott fel néhány autót, továbbá meglepetésként, néhány német meghívott gyöngyszem is felfedezhető volt a sorok között – mindezen túl azonban alig-alig akadt külföldi résztvevő.

Maga a helyszín, négy csarnokával nagyjából a Hungexpós „A” pavilon felét tette ki területben, az viszont már rögtön látszott, hogy a szervezők jóval szellősebbre vették a figurát, hogy kitöltsék a rendelkezésre álló helyet. Talán van, aki még emlékszik a 2009-es áldatlan állapotokra, nos, a minden koncepciót nélkülöző elrendezésnek már nyoma sem volt, az autók pedáns blokkokban álltak, szép, szélesre hagyott közlekedőkkel tagolva.

Mindez azonban azt is jelentette, hogy a járművek létszáma inkább kevesebb volt, mint amit eddig láttunk. A cseh kiállítók terén sok volt az ismerős vas, viszont azért jó néhányat hiányoltuk közülük, amelyek a korábbi, brnói rendezvények – vagy akár a Carstyling.hu Tuning Show – állandó résztvevőiként tartottunk számon.

A kevesebb autóhoz bizonyára hozzátett az is, hogy ezúttal nem – vagy legalábbis nem itt – került sor az odakint igen sok autót mozgató EMMA hangnyomás-hangminőség versenyre, továbbá a tágas kültéri placc is jóval kevesebb résztvevőt vonzott, mint két-három évvel ezelőtt. Feltehetően az egész hétvégén borongós időjárás is elősegítette, de résztvevők, és egyébként látogatók terén sem volt meg a korábbi pörgés.

Ami vitathatatlanul pozitívum volt azonban, azt a kiállított autók minőségében találtuk meg. Bár kevesebben voltak, meglepően nagy arányban voltak a valóban értékes gyöngyszemek, melyek mellett szívesen időzött akár hosszú perceket az ember. A felhozatal márkák terén is meglehetősen vegyes volt, melyben a bármely irányban elkötelezett látogató megtalálhatta a saját kedvencét, továbbá – ahogyan a csehektől megszokhattuk – most sem volt hiány látványos körítésekből.

A rengeteg egyedi ötlet, valamint igényesen felépített dekoráció továbbra is azt bizonyítja, hogy a fél lakás az autó mellé kipakolása már hagyományszámba megy odakint. A stilizált autófényező műhely mellett, nagy kedvencem egy söröskupakok százaiból, aprólékosan kirakott dekoráció volt, melyet láthatóan komoly időráfordítással mozaikoztak ki a tunerek.

Csehország lévén, a tuningolt Skodák aránya is igen magas volt, köztük számos makulátlan építéssel, melyek legközkedveltebb alapjának a 120-as típus bizonyult. Saját kedvencem – és egyébként a rendezvény szépségversenyének győztese is – egy 18”-os krómokon guruló sárga csoda volt, vele hamarosan egy külön cikkben ismerkedhettek meg bővebben, autó bemutatóink között.

Az átépített gépeken túl, veterán, sport- és luxusautók, valamint különböző, tematikailag passzoló cégek standjai alkották az „unalmasabb” részt, a legkisebb csarnokot pedig szinte egy az egyben elfoglalta a SHOCK! energiaital standja. Friss tapasztalataim alapján, ez utóbbiból a „bitter” ízesítésűt senkinek sem ajánlom.

Programok terén két színpad igyekezett a további élményanyagról gondoskodni. A közvetlen standunk szomszédságában álló nagyszínpad koncepciója meglehetősen egyszerű volt: a zene egész nap tőhangon üvöltött, az esetek többségében pedig két lenge öltözetű – khm – hölgy rázta magát odafent. Amikor épp nem ez ment, egy meglehetősen népes, akrobatikus táncos lánycsapat koreográfiáit tekinthettük meg, cirka 25 perc, dübörgő techno zene kíséretében. Mindezzel még nem is lett volna gond, azzal viszont már inkább, hogy a produkciót óránként (!) ismételték, ráadásul mindig az utolsó mozzanatig változatlanul – a végére már csukott szemmel is tudtuk, mikor mi megy a színpadon, a hanggal sajnos nem lehetett mit kezdeni :)

Némi felüdülést jelenthetett volna a napjában néha sorra kerülő szépségkirálynő-bemutató, azonban ez is kissé érdekes volt: összesen négy indulóban gyönyörködhetett a nép, köztük legalább kettő esetén, fogalmunk sem volt, mit keres egy ilyen versenyen. Tekintve a korábbi évek felhozatalát akár itt, akár hostessek minőségét tekintve – emlékezzünk csak Corri külön csajos galériáira – sajnos elég nagy csalódás volt e téren az idei év. Lehet, hogy kint már a megereszkedett idomokra bukik a nép, de hazai szemmel nézve, sokkal szerencsésebb lett volna a fent említett hölgyekre alakban és arcban is fényéveket verő táncos csajokat, ugrándozás helyett a hostess- és szépségversenyes ruhákba bújtatni, a színpadon pedig inkább ne történt volna semmi – na de ez persze csak saját meglátás.

Ahogy említettem, volt Show and Shine is, ahol a külföldi résztvevők az egyenrangú TOP 20 trófeákért indulhattak, a kategóriákra bontott díjazásokat megtartották a hazai tunereknek. Díjakból pedig kaptunk mi is bőven: Dózsa Feri Shelby Mustangja, Corri VW Corradója, Fetya Seat Leonja, Bara Laci Opel Combója, valamint Meck VW Polója került a TOP 20-ba, továbbá a szervezők minden résztvevőt megajándékoztak egy saját logós designba foglalt fényképpel is.

A rendezvény vasárnap meglehetősen korán, már fél 4-kor véget ért, így még viszonylag emberi időben haza is érhettünk. A programok okozta negatívumoktól eltekintve, azt hiszem, a többiek nevében is mondhatom, hogy egy nagyon kellemes hétvégét tölthettünk Prágában.

Bár a rendezvény most nem hozta minden tekintetben azt a szintet, amit megszokhattunk, hozzá kell tenni, hogy viszonylag szűz terepen, ebben a városban először rendezték meg a kiállítást, ami minden bizonnyal sokat fog még fejlődni a jövőben.

Ugyanakkor, a szervezők hozzáállása és segítőkészsége ezúttal is rendkívüli volt, nekik pedig ezúton is, még egyszer köszönjük a meghívást!

Galériánkban pedig cirka 250 képet találtok a rendezvényről!