Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A Ferrari csúcsragadozójának számító FXX minden sportautó rajongó álma: V12-es motor, megunhatatlan forma és irgalmatlan méretű presztizs - nem utolsó sorban pedig 800 olasz paripa a hátsó kerekeken. A típussal mindössze két probléma van: csak 30-at gyártottak belőle, és azok is csak versenypályán használhatók. Itt jön képbe az Edo Competition.

A legendás német tuning cég neve nem ismeretlen a szupersportautók világában, a legritkább Lamborghini, Maserati, és Ferrari típusok találhatók meg már eddigi repertoárjukban is. Legfrissebb munkájukkal azonban minden eddigi eredményen túltesznek. Az eredetileg a forradalmian új Ferrari technológiák fejlesztésére készített FXX nem véletlenül nem került utcai forgalomba. A szerencsés tulajdonosok számára a cég fioranói tesztpályája mindig nyitva áll, az általuk rögzített adatok pedig hasznos információkkal szolgálnak a jövőbeli modellek kifejlesztésében. Azonban ki ne parkolna be szívesen egy ilyen járgánnyal a diszkó elé is szombat esténként?

A megoldást az Edo Competition szolgáltatja, aki kezdésként saját példányát alakította át közúti forgalomra alkalmassá. A 19 colos felniken feszülő slick gumik utcai abroncsokra, a karbon-kerámia fékek pedig a TÜV által engedélyezett példányokra cserélődtek. Mindemellett a kipufogórendszer egy komolyabb katalizátort kapott, mellyel az FXX az emissziós normákat is teljesíti. A plusz poén a teljesítmény: néhány kisebb vezérlésbeli módosítással a 6.3 literes motorból további 80 lóerőt hoztak ki, így az utcai verzió 10%-al veri a versenyautó teljesítményét. Mindebből jól látszik, mennyi tartalék lapul még piros csodában.

A további 29 FXX tulajdonosnak - köztük Michael Schumachernek - tehát adott a lehetőség, hogy rászabaduljanak a legnemesebb Ferrarival a közúti forgalomra is. Mindenesetre a kaszni extrémen kis távolsága a földtől okozhat majd gondokat, de egy 312 milliós autó esetén már az is elvárható lehet, hogy a padkák húzódjanak előle lejjebb parkoláskor.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!