Megújult erőkkel készül a Német Szövetségi Közlekedési Minisztérium és a német tunerek szövetségét tömörítő VDAT a 2008-as évre. Az Európa-szerte megismert „Tune it! Safe” program keretei között jövőre egy újabb demóautó járja körbe a legnagyobb európai tuning show-kat, mégpedig egy átalakított Seat Leon személyében.

A „Tune it! Safe” kampánya a biztonságos és legális autótuning jegyében indult el, 2005-ben. Számos neves cég is felsorakozott a hangzatos eszmék mögött, köztük a Techart, mely első zászlóshajóként egy Porsche Carrera S rendőrautót készített, vagy említhetjük a Brabust, aki 2006-ban Rocket koncepcióját és egy Smartot is a rendőrautó feeling jegyében alakított át.

A kampány megváltozott irányvonalát látszik az is alátámasztani, hogy 2008-ra már más vonalon indult el a tunerek okítása: az eddigi „elrettentés” koncepció – mert ugye egy rendőrautó, akárhogy is vesszük, leginkább a bűnüldözést képviseli – helyett jövőre a példamutatás veszi át a főszerepet. „Xtreme, but Legal” (Extrém, de legális) jelmondattal egy új Seat Leon épült, mely a lehetőséget hivatott bemutatni, hogy törvényes úton, legális kiegészítőkkel is lehet igazán ütős tuning autót építeni.

A Leont a Seat hivatalos német képviselete ajánlotta fel a VDAT-nak még szeptemberben, a nagy mű pedig három hónap alatt készült el. Az engedélyek tekintetében makulátlan demóautó sportos, háromszínű fényezést kapott, a külcsínt, valamint a plusz lóerőket a – szintén szponzor – Abt Sportsline biztosította. Az utastérről a FoliaTec, valamint a Blaupunkt gondoskodott – utóbbi egy nem kevesebb, mint 10.000 Watt teljesítményű hifivel, futómű tekintetében pedig az Eibach sport szettje került felszerelésre. A 19 inches Aez felniken a hivatalos gumi-szponzor Hankook abroncsai feszülnek, a Smart rendőrautóhoz hasonlóan itt is a luxus kategóriának számító Ventus S1 Evo típusok, 225/35 ZR19 méretben.

A legfrissebb Tune it! Safe demóautó a hagyományokhoz hűen az idei Essen Motor Show keretei között mutatkozott be, jövőre pedig igen sok nemzetközi rendezvényen lesz megtekinthető.