A német Seat specialista JE Design nem mehetett el szó nélkül a legújabb Leon mellett. Saját, utánozhatatlan stílusukban megalkották a Seat Leon 1P FR nevű koncepciójukat.

A Leon gyárilag 170 lóerős 385 Nm-es 2.0 literes TDI aggregátja immáron 193 lóerőt és 410 Nm nyomatékot teljesít. Az FR tekintetében sportautóról nem beszélhetünk, de a sportos jelzőt azért megérdemli. Ezt támasztja alá az a kapott 224 km/h-ás végsebesség és a 7.6 másodperces 0-ról 100km/h-ra való gyorsulás. A sportautó címre leginkább esélyes változat mindenképen a gyárilag 200 lóerős, 2.0 literes turbós Leon Cupra. Az új konfigurációnak köszönhetően az autó teljesítménye a 244 lóerőt és 355 Nm nyomatékot éri el. A menetteljesítmények pedig a következők: 6,5 másodperc alatti 0-100 km/h-ás gyorsulás, valamint 235 km/h-ás végsebesség.

A külsőt tekintve kicsit elfogult vagyok, mivel a új Seat Leon nekem alapból is nagyon tetszik, a JE Design munkái közül pedig kevés rosszat láttam az eddigiekben. Az új optikai csomag igen mutatósra, ugyanakkor ízlésesre sikeredett. A csomag magában foglal egy új, jelnélküli hűtőrácsot, agresszívebb látványt kölcsönző szemöldököket, és egy légbeömlőkkel ellátott első lökhárítót. További változtatásként csavart küszöb szett, és egy hátsó szoknya került felszerelésre. Végezetül, „nagy dobásnak” pedig egy lambo ajtó szett teszi fel az i-re a pontot. Talán ez az utolsó változtatás nem kellett volna, de lehet, hogy ezzel a véleménnyel egyedül maradok. Az új aerodinamikai elemek nagy része természetesen nem csak a látványra, hanem a nagy sebesség melletti leszorító erőre is jótékony hatással bír.

Optikai újdonságként lehet megemlíteni a két dupla kipufogó végződést, ami nem utolsósorban igen komoly hangerővel ruházza fel a JE Design Leon FR-t.

Az autó alá akár 19”-os, sokküllős mutatós felnit is rendelhetünk 225/35-ös abroncsokkal. A megfelelő kezelhetőség és úttartás érdekében pedig 30 mm-es ültetést is eszközöltek német barátaink.

Az extra teljesítmény mellé elengedhetetlen a nagyobb teljesítményű fékrendszer megléte is. Ennek érdekében 330mm-es féktárcsákat installáltak a gyári elemek helyére.

A végeredmény pedig igen meggyőző. Mi több, a változtatásokra a JE Design természetesen teljes körű garanciát vállal.