Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Változnak az idők: tavaly ugyanekkor még a Magyar Drift Szövetség szezonnyitójáról számoltunk be, most ugyanott, a jól ismert tököli kockán a Drifting.hu csapat által szervezett DriftGP Hungary első versenyén darálták az abroncsokat a hátsó kerekekről - egyúttal pedig elindult az idei Carstyling.hu Show and Shine Tour, valamint a Kicker dB Cup éves sorozata is.


Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A helyszínre nagy erőkkel érkező Hell Energy Team által szponzorált Országos Drift Bajnokság nyitófutama rekordszámú versenyzővel indult újtára, a mezőny pedig hazai nagyágyúk mellett több külföldi országból érkezett pilótát és autót is tartogatott a keresztben autózás szerelmeseinek. Csehország, Románia, Horvátország és Szerbia mellett még Izraelből is érkezett nevezés a megmérettetésre, 2008 óta elsőként volt tehát teljes a TOP32-es tabella. A sportág fejlődése jól nyomon követhető a versenyautókon is, a boxutcába tévedve hihetetlen erőgépek fogadtak. Ugyan még mindig egyértelműen a BMW a leginkább közkedvelt drift-márka, de mellettük - nagy örömünkre - már számos más európai, és japán csoda, vagy legalábbis japán motoros hibrid is megépült itthon ebben az irányban. Visszagondolva a kezdeti időkre, aligha gondoltam volna, hogy kis hazánkban néhány éven belül ilyen felhozatallal rajzolják majd össze a betont.


Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Maga a küzdőtér amerikai mintára, egy az egyben a Formula Drift sorozat méltán híres Road Atlanta pálya egy részletét követte le. Mindez gyakorlatilag két kisebb, és egy irdatlan nagy kanyarból állt, mely együttesnek 100-120 km/órás kezdősebességgel ugrottak neki a versenyzők. A pálya további érdekessége, hogy a nagy kanyar után önmagába fordult vissza, így a két kisebbik ívet tükörben is teljesíteni kellett a továbbjutásért. A helyszín elrendezése is más volt kissé, mint a megszokott: két nagy nézői, valamint egy külön VIP tribün kapott helyet a kocka három szegletében, a pálya maga pedig javarészt nem bólyákkal, hanem sokkal sűrűbben felpakolt, félbevágott teniszlabdákkal volt kirakva. Akár a költséghatékonység a cél vele, akár nem, több okból is tetszetős volt ez a megoldás - de leginkább nézői szemmel, a pálya jobban követhető volt így. Az új szervezéssel együtt járt, hogy a speakerek sem a megszokottak voltak, köztük pedig örömmel fedeztük fel Zimát is a Road Hogz csapatából.


Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A verseny menete a megszokott órarendet követte, a vasárnapra egy fővel csökkent létszámú gárdából (a cseh Nissan Skyline megadta magát még szombaton) került ki a TOP16-os mezőny, majd versenyzői felvonulást követően kezdődhettek a Tsuiso csaták. Szintén tervben volt egy plusz megmérettetés a SEBESSÉG jegyében, mely során a legnagyobb sebességgel megkezdett, és eredményesen véghezvitt első két kanyart díjazták volna, még az éles csaták előtt. Sajnos minderre egy technikai hiba miatt nem került sor, így talán kissé hamar is ért véget a vasárnapi rendezvény. Betétprogramként a Tuning Show 2011 zászlóshajójaként is megismert HELL Camaro-t láthattuk demózni, nagyon durva hang- és gumifüst effektek kísérete mellett. Az autóban hihetetlen erő lakozik, Puci a hosszú kanyarban is szinte csak "etetgette" a V8-ast, mindez bőven elég volt az ívek befejezéséhez. Kérdés, hogy tényleges versenyzésre lesz-e majd használva a vas - Puci "élesben" továbbra is a jól bevált E30-ast koptatta - látványban mindenesetre rendkívül parádésat nyújtott.


Az izgalmas csatákkal fűszerezett versenyt végül Nagy Ádám nyerte, mögötte Varga Tamás alias Puci, valamint Tóth "Alapos" Géza állhatott fel a dobogó második, illetve harmadik fokára. A TOP 3-as kupákon túl, a Federal támogatásában egy pár vadiúj hátsó abroncs is kiosztásra került, mégpedig a legextrémebben versenyző résztvevő számára, ezt Lakatos Zoltán, alias Lakyboy vihette haza.


Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Fennállásunk óta elsőként jártunk a Drifting.hu által fémjelzett versenyen, és az igazat megvallva kellemes élményekkel gazdagodva távoztunk. A kisebb technikai hibáktól eltekintve a Futam.hu-s csapattal közös szekér remekül vizsgázott, minden a helyén volt, valamint a verseny és a szervezés is rendkívül patent módon ment végbe.


Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ez pedig még természetesen nem minden. A drift verseny mellett nem csak a Kicker dB Cup, hanem tavalyról már ismert optikai megmérettetésünk, a Carstyling.hu Show and Shine is útjára indult, mely 2011-ben ismét egy komoly sorozatra vár minden átépített autóval rendelkező tulajdonost! Éves pontversenyünkbe még most sem késő benevezni, a részletes szabályzatot, a fordulókat és a jelenlegi állást ezen az oldalon tekinthetitek meg.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A szezonnyitó forduló a „WHEELS” volt, ahol a kiemelt pontszámokat a nevezett autókra választott felnik, valamint a hozzájuk kapcsolódó további átalakítások – futómű, ültetés, ezek folyományaként végzett esetleges kasznis átalakítások – valamint természetesen az egyediség és a vizuális összhang tekintetében szerezhették meg a plusz pontokat a versenyzők.

Természetesen emellett a szokásos, minden szempontot figyelembe vevő zsűrizés sem maradt el, mely során a további tíz legszebb autó kapott elismerést, valamint továbbvihető pontot a versenysorozatban. Minden díjazottunk értékes ajándékcsomagot kapott, köztük egy minőségi terméket is idei autóápolási szponzorunk, az Autoglym támogatásában.


Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Az első forduló eredményei a következőképpen alakultak:

Név

Autó márka/típus

Pontszám

Furák Krisztián

Peugeot 206

4 pont

Farkas István

Peugeot 206

2 pont

Csiki László

Volkswagen Polo

2 pont

Kelemen Zsolt

Suzuki Swift

2 pont

Török Szilvia

Opel Calibra

2 pont

Hudák Zsolt

Opel Calibra

2 pont

Budai Balázs

Ford Focus

1 pont

Deák Tamás

Fiat Marea

1 pont

Adamecz Gábor

Fiat Bravo

1 pont

Herczeg Richárd

Opel Frontera

1 pont

Földesi István

BMW E36

1 pont

Berki Ádám

Opel Vectra

1 pont

Hallai Norbert

Opel Corsa

1 pont

Szilvásy Szilveszter

Mercedes W124

1 pont

Gavaldik Krisztián

Opel Corsa B

1 pont

Nagy Gábor György

Mazda 323

1 pont


Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Carstyling.hu Show and Shine Tour 2011 következő állomására május 1-én, vasárnap a taszári Gyorsulási Futam keretei közt kerül sor, ahová hasonló felhajtás és díjak mellett, szeretettel várunk minden meglévő és új nevezőnket. Hasonlóan az eddigiekhez, külön Carstyling.hu parkolóban kerül lebonyolításra a megmérettetés, melynek köszönhetően egyúttal autóitokat is kiállíthatjátok a közönség előtt. A nevezés, valamint a VIP parkolás feltétele továbbra is a 2011-es Carstyling.hu klubkártya megléte, melyet természetesen a helyszínen is megvásárolhattok.

A Hell Drift GP következő állomásával pedig május 21-én, a Rabócsiringen kerül majd sor.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!