A TISPOL (European Traffic Police Network) által március közepéns szervezett, egy hét időtartamű  „Seat Belt” akció során elsősorban a biztonsági öv, a gyermekülés, és a motorkerékpáros bukósisak használatának ellenőrzését végezték Európában a rendőrök. Magyarországon március 13-án és 14-én hajtották végre a fokozott ellenőrzéseket, az ország minden szegletében.

Közúti ellenőrzés

A két napos ellenőrzés során a rendőrök 1 087 esetben nem használta az ellenőrzött autós a biztonsági övet. Közülük 862-en a vezetők, 228-an az utasok közül. Utóbbiakból 151-en az „anyósülésen”, 74-en pedig a hátsó ülésen ültek. A sofőrök és utasaik leggyakrabban lakott területen belüli közlekedésnél mellőzték az övhasználatot (91 %-uk). Autópályán az összes érintett 2 %-a, míg lakott területen kívüli egyéb úton 7 %-a nem csatolt övet. A biztonsági gyermekülés nélkül utazott 40 gyermek.

A szabályszegők közül egy nem ismerte, hogy vétkes lenne, ellene szabálysértési feljelentést tettek, míg a többiek helyszíni bírságot fizettek. 14 esetben fordult elő, hogy motorkerékpáros nem viselt bukósisakot. A fentieken túl a razzia során 3 851 egyéb szabályszegőt is fogtak, többségében gyorshajtót, és 39 esetben büntető feljelentés történt, többnyire ittas vezetés miatt.

A következő TISPOL nemzetközi ellenőrzés 2012. április 16. és 22. között (hazánkban április 17-től 19-ig) várható, és kifejezetten a gyorshajtók kiszűrésére irányul majd.