2010. május 23, reggel 9-10 óra. Úgy ébredtem mint mindig.

Mosakodás, fogmosás, szemüvegfelvétel után bekapcsoltam a gépet és furamód az első utam a használtautó.hu-ra vezetett. A szokásos keresésemet végeztem, amikor megláttam a nagy Ő-t.

Lada 2105, 1500-ös motorral, 5 sebességes váltóval, 2107-es belsővel és kormánnyal, Miskolcon. Olcsón. És fehér, van rajta műszaki, rozsda csak felületi, tényleg jól néz ki. Mondtam már? 1993-as. Tehát még fiatal, úgymond tinédzser. (Vagy serdülő? Fene tudja...)

Ebéd előtt telefon, megvan még, meg lehet nézni, alkuképes. Hatalmas agyalás, kocsit kerestem, amivel lehet menni érte. Akadt is. Csak nem ért ide. Délután 4-kor fel a buszra, irány Miskolc. 16:35-40-re beért a busz, irány jegyet venni a helyire. 500Ft. (Igazándiból 1000, mert oda-vissza vettem, biztonságból.) Stadionnál leszállás, telefon, mindjárt jön az autó. Pár perc után megérkezik, felismerem a rendszámot, hátulról szép. Oldalról is. Előröl is. Kicsit trágya szaga van (A volt tulaj belement valami füves izébe...), de jól néz ki. Aláfekszek, alja nem rohad, küszöbök egybe, a motor kegyetlenül mocskos, de semmi friss olajfolyás. Új karburátor, benzinszűrő, gyertyák, gyújtáskábelek, elosztó. Ígéretesen néz ki.

Gyors megbeszélés, az autóval jöhetünk haza. (Ugrott a buszjegy...Na mindegy.) Tulaj házához menvén feltűnik két hatalmas nagy zörgés, csattogás. Első kerékcsapágy kuka, hátul valami szilent...

Remek, picit elment a kedvem, de az autó jól megy, nem zörög a motorja, váltója nem akad, fékezni lehet vele, szóval jónak ígérkezik. Kitöltjük az adásvételit, papírok hozzám, a pénzösszeg a volt tulajhoz... Hazafelé megejtettem egy tankolást, Shell V-Power Racing ment bele, picit talán átmossa a rendszert. 10 liter elég a hazajutáshoz.

Hazafelé az autó a már ismert zajokat produkálta, a váltója isteni, a karburátort be kell állítani, mert rosszul nyit a második pillangószelep, félgáz után megtorpan az autó, majd hirtelen megindul, mély búgó hanggal.

Másnap megnéztem az olajat, fékeket, futóművet...

 

 

Folytatása következik.