Mint bizonyára már sokatoknak feltűnt, az utóbbi két hónap során a galéria, valamint a hozzá kapcsolódó funkciók elég erőteljes változáson estek át. Íme egy kis összefoglaló, valamint pár tudnivaló az újításokról.

// Új böngésző felület

Az egyik legszembetűnőbb változást a képekhez tartozó böngészőn találjátok. Az eddigi szimpla lista nézet helyett most mind a galériák, mind a bennük található képek esetén elérhető a jóval átláthatóbb „Thumbnail” elrendezés, mely a windows-hos hasonló rácsos megjelenítést teszi lehetővé. Kibővített, és átdesignolt állapotban továbbra is működik a több infót mutató „Lista” elrendezés is, a kettő között pedig a böngésző oldalak tetején található „Nézet váltás” ikonnal tudtok váltani. A beállítást a böngésző megjegyzi, tehát a későbbiekben már mindenütt a választott elrendezés lesz látható.

Az új böngésző felület a galériákra, user galériákra, és blog galériákra érhető el, továbbá az ezekhez tartozó keresőfelületek is elkészültek, szintén ugyanebben a rendszerben. Keresni a galéria-böngésző oldalak jobb felső sarkában található box segítségével tudtok.

// Új képnézegető funkciók

Újítás történt a képnézegető terén is. A korábbi nehézkes rendszert egy layeres megjelenítő váltotta, mely mindig az aktuális ablak tartalma fölé tölti be a kinagyítani kívánt képet. A megjelenítőben ezután a képre, vagy az egeret a képre húzva megjelenő jobbra-balra nyilakra kattintva tudtok léptetni, de ugyanúgy működnek erre a célra a billentyűzet jobb és bal nyilas gombjai is. Kilépni a jobb felső sarokban található „bezárás” gombbal, vagy az ESC billentyű megnyomásával tudtok.

A képnézegető ablak számos további újdonságot tartalmaz. Amennyiben az adott galériához cikk, agy blog tartozik, ez közvetlenül elérhető belőle, továbbá egy kattintással meg tudjátok osztani Facebookon, vagy Google+ -on a jobb alsó sarokban található ikonok segítégével. A képek kommentezhetők is, ez a funkció egyelőre Facebook felhasználóknak elérhető.

További opció a Kép ajánlása felhasználóknak gomb, mellyel az oldal bármely userének figyelmébe ajánlhatod az adott képet. Amennyiben ez az user rendelkezik autós oldallal is nálunk, számára ott is meg fog jelenni a kép, amit egy kattintással felvehet a profilképei közé.

Az Új elnevezést ajánlok a képnek gomb arra az esetre szolgál, ha mi szúrunk el valamit. A nagyszámú galériák képeinek elnevezése egyenként történik, és a sietségnek, valamint a monoton melóban lankadó figyelemnek köszönhetően bizony van, hogy áldozatul esik egy-egy képelnevezés. Amennyiben ilyet észleltek, itt tudtok nekünk egyszerűen javítást küldeni.

Az új nézegető a galériákhoz, user galériákhoz, blog galériákhoz és az user autók képeihez lett befűzve. Ez utóbbinál a Facebook opciók természetesen kikapcsolhatók, az „autóm adatai” gombra kattintva, és ott egy kicsit lejjebb görgetve.

// Régi képnézegető használata

 

Mivel az első visszajelzések szerint nem mindenki volt kibékülve az új képnézegetővel, továbbra is elérhetővé tettük a régi rendszert bárki számára. Ennek aktiválása rendkívül egyszerű: galéria-böngésző oldalak jobb felső sarkában, a „Régi felület” ikonra nyomva a képekre már a jól ismert – szerintünk borzalmas – régi képnézegető jön be. Ez természetesen csak a sima galériákra érvényes, User galériáknál – ahogy régen – ezúttal is csak új ablakban nyílik meg az adott kép.

Függetlenül a nézettől, bármely galéria kép ikonjára az egér középső gombjával, vagy görgőjével nyomva, új ablakban nyílik meg a kinagyított kép, ahogyan az eddigiekben is.

Új user autó és galéria képfeltöltés opciók

Szintén komolyan megújult az user autókhoz, valamint az user galériákba történő képfeltöltés és rendezés admin felülete is. A feltöltést, valamint a képek rendezését / elnevezését két külön oldalra tettük, melyek közt az oldal tetején található gombsor segítségével navigálhattok.

A képek hozzáadása már nem egyenként, hanem csoportos feltöltéssel történik minden esetben. Az autód oldalára, vagy a galériádba szánt képeket a „Képek tallózása” gombbal adhatod hozzá a képeket, CTR, vagy SHIFT lenyomásával egyszerre többet (akár 100-at) is. A képek így a feltöltési listába kerülnek, és a „Képek feltöltése” gombbal indíthatod el magát a feltöltést.

A képek elrendezését, valamint elnevezését autód képei esetén a „Képek rendezése”, user galéria esetén a „Galéria módosítása” gombra nyomva tudod megtenni, az eddig már megszokott módon. A sorrendet – immáron tökéletesen működő – drag and drop módszerrel húzhatod a helyükre, az elnevezést pedig csak simán beírhatod a képek alá. Mindezt a rendszer automatikusan megjegyzi, tehát semmilyen további „frissítés”, vagy „adatok mentése” gomb nyomására nem lesz szükség, mint azelőtt.

Amennyiben egy user galériád az oldal többi olvasója számára is publikálnád, a „Galéria aktiválása” gomb alatt teheted ezt meg. Az adott galéria aktiválás rögtön megjelenik a rovatban (tehát nincs előzetes ellenőrzési idő, a moderálás – amennyiben szükséges – megjelenés után történik) , ezután még egy napig van lehetőséged módosítani a tartalmát, a későbbiekben pedig már csak törölni tudod.

A törlés funkció szintén megjelent az eddig felvitt user galériáid esetén, így a már nem kívánatos gyűjteményeket egy gombnyomással eltávolíthatod a rendszerből. Ez alól kivételt képeznek a blog bejegyzéseidhez kapcsolódó galériák, ezek a blog publikálása után már nem törölhetők.

Dióhéjban ezek az újítások történtek, használjátok őket egészséggel, a folytatás pedig hamarosan következik ;)