Egyik este hazafele menet arra lettem figyelmes, hogy a mögöttem lévő autó kb. 10x hatékonyabban világít, és mellesleg baromi jól is mutat a sötétben, arról nem is beszélve, hogy a kanyarokat nagyobb biztonsággal veszi be, és senki nem kanyarodik ki elé a sötétből.
Nem is küzdöttem ellene, alázatosan félrehúzódtam, egyrészről azért hogy meg tudjam állapítani, mi jöhet mögöttem (egy 2011-es A8 volt), másrészről pedig elgondolkoztatott a dolog, mármint nem a gazdagság gondolata, hanem a fényerőm hiánya!

Még aznap este utánaolvastam a lámpatesteknek és a statisztikáknak, amiből kiderült hogy a közúti forgalom 20%-a zajlik éjszaka, de ezzel ellentétben a balesetek döntő többsége viszont pont ilyenkor következik be! Az új A8-nak már teljes LED világítása van, mely elérhetetlen számomra, de egy színekben passzoló xenon/LED combo megfizethető választás lehet.

Elkezdtem nézelődni a piacon, hogy miképp tuningolhatom fel a kocsim fényerejét. Ekkor találtam rá a www.xenon.hu -ra. Igen, ez itt a reklám helye, mert ennél a cégnél vásárolt ledes, és hagyományos növelt teljesítményű termékekkel olyan döbbenetes különbséget hoztam ki a kocsim világításából (nappal is), hogy billentyűt kellett ragadnom, hogy nektek is elmondjam.

Te gondolkoztál már ezen, hogy a fényerő veled van-e?

„Látni és látszani” mondja a közhely! És milyen igaza van! De mit is jelent ez? A vezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90%-a a látástól függ. Az olyan külső tényezők, mint az éjszaka, a köd vagy az eső, rontják a kilátást, tehát jól látni, azt jelenti, hogy képes vagy egyidejűleg az adott közegben távolra, közelre és oldalra is jól látni!
S végül nem lebecsülendő az sem, ha hátul is foglalkozol a lámpáiddal. Egy LED féklámpa kb. 2 tizedmásodperccel hamarabb gyullad ki, mint egy hagyományos izzó, s ez 100 km/h-s vészfékezésnél egy teljes kocsihossznyival rövidíti a mögötted haladó fékútját. Hadd ne mondjam, ez mit jelenthet mindkettőtök pénztárcájának!

Néhány jótanács:

0. Legyenek üzemképesek a fényszóróid,
1. Mindig tartsd tisztán az első/hátsó burákat, ablakfelületeidet
2. Legyen rendesen beállítva a lámpák,
3. Használj LED technológiát!

Tehát a fényerő veled lehet, ha jó helyen keresgélsz!