A Honda mérnökei eddig ügyesen rejtegették az utcákra 2015-re ígért új Honda Civic Type R-t, a nürburgringi tesztelések alkalmával azonban napvilágot látott pár kép az utcai sportváltozatról.

A Honda Civic Type R előző generációjának gyártása 2010-ben fejeződött be, öt évvel később azonban érkezik a jóval erőteljesebbnek ígérkező új modell.

Az új Civic Type R fejlesztésében nagy szerepet játszik majd a Nürburgring, hiszen a Hondánál célkitűzés, hogy a tömeggyártásra szánt elsőkerék-meghajtású modellel megdöntsék a Renault sportrészlege, a Renaultsport Technologies által készített Renaultsport Mégane 265 által felállított 8 perc 7.97 másodperces köridőt.

A Honda új modelljét olyan gépjárművek társaságában fotózták le a németországi versenypályán, mint az Opel Astra VXR vagy éppen a 350 lóerős Ford Focus RS500-as. Mindez azt jelenti, hogy a Honda mérnökei ezekkel a modellekkel hasonlítják össze (legalábbis egyelőre) saját építményüket.

A napvilágot látott képek egyértelműen jelzik, hogy az „utcai méregzsák” már bőven tesztelés alatt áll, a modell tömeggyártása azonban valószínűleg csak 2014 végén kezdődik majd el, hogy a Civic Type R aztán 2015-ben már az utcákon is düböröghessen.

A már több helyen is megjelent képek alapján kijelenthető, hogy a visszapillantó tükörbe pillantva sokkal inkább fenyegető jellegű a 2015-ös sportváltozat, mint annak elődje, de a széleken elhelyezett két-két kipufogó sem éppen a lomhaság jele, amit megpillanthatunk, ha a Type R már elhúzott mellettünk.

A japán vállalat korábban azt az információt szivárogtatta ki az új Civic kapcsán, hogy az autók 265 és 300 lóerő közötti, kétliteres turbós benzines motorral lesznek elérhetőek. Az autógyár által említett adatok 2015-ig változhatnak, de annyi bizonyos, hogy a Honda mérnökeit az új modell elkészítésénél a WTCC-ben az 1,6-os turbós benzinmotoros Civic inspirálja.

Az Új Honda Civic Type R-t Japánban tervezik és fejlesztik, viszont a nürburgringi teszteken lefényképezett autó brit rendszámtáblával rendelkezik, ami arról árulkodik, hogy a Honda Civic Type R először az öreg kontinensen kerül eladásra, siker esetén pedig az európai-piacon kívül is értékesíteni kezdik majd.

Az új Civic tervezésénél három fő szempontot tartottak szem előtt a hondások: olyan járművet kívántak létrehozni, ami egyedi, karakteres megjelenéssel, átlagon felüli teljesítménnyel és jól variálható utastérrel szolgálhatja tulajdonosát. Ehhez sok-sok új, korszakalkotó ötletre volt szükség, no meg egy teljesen új szemléletre, ami a problémamegoldást illeti. A fejlesztés csaknem négy évig tartott, a tesztek során pedig 20 ezer kilométert tettek meg a szakemberek valós körülmények között, hogy az autó minden pontját a tökéletességig finomítsák. További információkért látogasson el a https://auto.honda.hu/ oldalra.