Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

OMG. Megint Szilveszter van? Újabb, történésekkel teli év szelelt el villámgyorsan, legalábbis mintha még csak tegnap lett volna, mikor a tavalyi év remekül sikerült képeit válogattuk. De nézzük, mi is történt 2010-ben!

A kissé borús kicsengéssel végződött 2009-et követően talán nem meglepő, hogy rengeteg parával, és kevésbé nagy lendülettel vette kezdetét az idei év. A válság utó(?)hatásai, a rengeteg bizonytalanság bizony ugyanúgy ránk is nyomta a bélyegét, mint bárki másra, ilyen helyzetben pedig valljuk be, nehéz optimistának lenni, vagy bármibe ugyanazzal a kedvvel belevágni.

Így volt ez a szokásos szezonnyitó rendezvényünkkel is, amibe az év eleji kilátásokkal gyakorlatilag őrültségnek tűnt egyáltalán belevágni – a félelmeket pedig időközben még tovább igazolták az autós világból érkező hírek, amik a rendezvényekre is kőkeményen kihatottak. A helyzetet jól tükrözi, hogy az egyik legnagyobb európai tuning kiállítás, a szintén mindig tavasszal megrendezésre kerülő Paris Tuning Show, idén egész egyszerűen elmaradt.

Hogy még kicsit ennél a témánál maradjunk, az eset kapcsán volt is egy kellemes sör melletti beszélgetésem a Fuel Girls vezérével, Richie-vel, aki a lányokkal együtt a francia rendezvény rendszeres vendége volt. A dolog érdekessége, hogy idén a PTS dátumra is pontosan egybeesett a budapesti Show-val, a Fuel azonban már januárban a nálunk való fellépés mellett döntött, még jócskán azelőtt, hogy egy Párizs elmaradását bejelentették volna. Richie akkor egy dologgal magyarázta a döntést: a PTS, elmondása szerint már évek óta leginkább a minél nagyobb profitról szólt, ez pedig magán a szervezésen és a színvonalon is meglátszott. Így, bár valamennyivel kisebb rendezvény vagyunk, de sokkal szívesebben jöttek hozzánk, egy évről-évre fejlődést mutató kiállításra. Na meg persze minden bizonnyal az is dobott a latban, hogy mi nem akartunk az utolsó csavaron is alkudni, de ez már egy másik történet.

Mindenesetre őt, a jelenlegi helyzetben nem is érte igazán nagy meglepetésként az elmaradásról szóló hír, persze aztán – természetesen poénból – bedobott egy olyan verziót is, hogy végül is azért nem tartották meg Párizst, mert megijedtek, hogy egy dátumon vagyunk velük :)
Bármi is igaz, vagy nem igaz az egész történetből (Richie azért nagy vetítőgép), az elismerés jól esett tőle, és leginkább, amennyire kívülállóként is átlátta mindazt, ami a rendezvényünk mögött volt: annyi biztos, hogy kizárólag az anyagiakra alapozva, egy megfelelő szintű fanatizmus, és a téma iránti szeretet és elkötelezettség nélkül aligha lett volna bármi is a budapesti rendezvényből idén.

Bizonyára megérezhették ezt mások is, látszott ez abban a hihetetlen méretű összefogásban, mind a hazai cégek, tunerek, valamint partnereink részéről, ami végigkísérte a rendezvényt a szervezéstől egészen a befejezéséig. Talán nem is lehet elégszer köszönetet mondani mindenkinek, aki bármit is hozzátett a Show-hoz, a végeredmény pedig – már csak a rengeteg pozitív visszajelzést is említve – azt hiszem, önmagáért beszél, nemzetközi szinten is.

Minderre alapozva, és az innen nyert lendülettel pedig – tegyük hozzá, a rózsásnak jelenleg sem mondható hazai helyzetben – már gőzerővel gyúrunk a 2011-es kiadásra, melyre március 25-27. között, ismét a Hungexpo területén kerül majd sor.

A 2010-es menetrendünk, mondhatni a szokásos volt: a szezonnyitót követően az éves autós rendezvényáradat vette kezdetét, túl sok szabad hétvégénk ebben a szezonban sem igazán volt. Azt viszont örömmel vettük tudomásul, hogy idén mintha valami már változásnak indult volna, a sablonossá vált tuningtalálkozók világában is. Az biztos, hogy kevesebb program nem lett, mint az eddigiekben, sőt inkább több, azonban néhány kivételtől eltekintve szinte minden meglátogatott bulin érezni lehetett, hogy a szervezők is rájöttek arra, hogy bizony keményen nyújtani is kell azért, hogy kitűnjenek a többi rendezvény közül. A meglévőek fejlődése mellett több új próbálkozás is indult, vagy újraindult idén, ami rögtön feladta a leckét a vetélytársaknak. Említhetjük itt akár a BG Tuning által szervezett Raceland Kupát, vagy a II. Viharsarki Tuning Fesztivált, de ami minden tekintetben vitte a prímet, az a négyéves szünet után újra megrendezett Ágyúgolyófutam volt, mely idén is egyértelműen megérdemelte a legjobb rendezvénynek járó díjat.

Külföldi kiállítások terén kissé szegényesebb volt a felhozatal idén, a kötelező Tuning World Bodensee meglátogatása mellett a cseh Tuning Salon Brno-ra vittünk rekordszámú hazai autót, valamint év végén egy új kezdeményezés, a Dortmundban esedékes MY CAR koronázta meg a szezont, melyen ráadásul az egyetlen meghívott magyar versenyző, Fetya is igen szépen teljesített. Szintén meghívást kaptunk a tavaly nagy sikert aratott lengyel MTM Moto Show-ra is, azonban végül sajnos az a rendezvény is elmaradt.

Szintén a hazai tuning élet felpezsdítése érdekében, a tavalyi szünet után 2010-ben ismét saját szépségverseny sorozattal jelentkeztünk, mely Carstyling.hu Show and Shine Tour néven vonult be a köztudatba. A kilencfordulós, országos megmérettetésen csaknem 120 hazai tuner, és autója vett részt, magáról a szabályrendszerről és a fordulókról viszont igen csekély visszajelzést kaptunk. A mi meglátásunk szerint – bár a koncepció jónak bizonyult – a leggyengébb láncszemet talán pont a különböző helyszínek jelentették, melyekre így mindig az adott környék tunerei látogattak ki, akik nem feltétlen az aktuális forduló szerint jeleskedtek a megmérettetésen. Az összes fordulóra, az ország különböző pontjaira elautózni pedig – pláne a jelenlegi benzinárak mellett – elég nagy luxus, mindenesetre örömmel vettük, hogy azért több lelkes versenyző is akadt, aki mindegyik alkalommal jelen volt.

Hasonló, ám több dologban megújult szépségverseny-sorozatunk 2011-ben is lesz, így nem csak a Show-ra, de már erre is nyugodtan el lehet kezdeni csinosítgatni a verdákat. Az időpontok hamarosan nyilvánosak lesznek, ami már biztos, hogy az új őrület, a hazánkba frissen érkezett GYMKHANA sorozat mindegyikén kint leszünk, melynek első fordulója egyébként szintén a Tuning Show-n lesz.

A rendezvények mellett technikai oldalon is számos újítás várható. Az idei év folyamán szép fokozatosan végre áttértünk mindenütt az új fórummotorra, a meglévő alapokon pedig már nincs messze a mindenre kiterjedő update, melyet folyamatosan adagolunk majd Nektek az év folyamán – remélhetőleg 2011 majd kissé lassabban telik el, mint az idei esztendő :)

Az újévre pedig ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak, barátunknak, partnerünknek csupa örömtelit és jót, de legfőképp rengeteg kitartást és türelmet az elkövetkezendőkhöz. Jövőre megújult lendülettel, de a meglévő szellemben találkozhattok velünk újra itt, és természetesen személyesen, a szezon számos rendezvényén is. Ma estére pedig ordas nagy bulit mindenkinek, jókedv és bódottá’ nélkül senki se lépjen át az új esztendőbe. Mindehhez pedig szokásosan, fogyasszátok szeretettel a 2010-es év backstage képeit ;)

BÚÉK!
Quad és a team