Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A Chrysler Csoport utcai versenyautók építéséért felelős részlege, az SRT (Street and Racing Technology) egy zseniális 300 lovas alkotással örvendeztte meg az izomautók szerelmeseit, mely nem más, mint a Dodge Caliber SRT-4 sport változata.

A 2007-es Dodge Caliber erőforrásaként a Global Engine Manufacturing (GEMA) által gyártott vadonatúj World Engine szabványt alkalmazták. A kisfogyasztású, környezetbarát, 4 hengeres motorcsaládot a DaimlerChrysler, a Hyundai Motor Company és a Mitsubishi Motors Corporation közösen fejlesztette ki.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Dodge Caliber SRT4 nem mindennapi teljesítményét a Neon-ban használt 2.4 literes, feltöltött blokk újragondolt konfigurációjával érték el. Az optimalizált víz- és olajáramlásnak, a megerősített dugattyúknak és hajtókaroknak, valamint a hatékonyabb hűtőrendszernek köszönhetően nagyobb terhelés mellett is stabil marad a motor. A teljesítmény hatsebességes, manuális váltón, valamint egy spciális lendkeréken keresztül jut az aszfaltra.

A módosításoknak hála, az új motorral szerelt Caliber 6 másodperc alatt teljesíti a 0-100 km/h-ás sprintet, ami az 1450 Kg-os tömeg mellett lehetne jobb is, igaz légellenállást szempontjából nem egy Bugatti Veyronról beszélünk.

Az első benyomás mindig nagyon fontos, ezért a Caliber külsejére is nagy hangsúlyt helyeztek a mérnökök. Az első lökős kialakításának köszönhetően - amellett, hogy elég komolyan mutat - a motor és a fékek hatékonyabb hűtéséért is felelős. A hátsó rész kialakítása az SRT gépekre jellemző izomautó imázs jegyében történt, és számos aerodinamikai megoldással büszkélkedhet, melyek a nagy sebesség melletti stabilitást hivatottak garantálni.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A kasznival összhangban a belső tér kialakítása is az utcai versenyautók stílusjegyeit hordozza. Sport ülések, fejtámlák, bőrborítású kormánykerék, valamint számos apró kiegészítő és kontrasztos diszítő elem gondoskodik a sportos feelingről. Természetesen az eleganciára sem lehet panaszunk, a műszerfalon és a sebességváltó gombon ezüstszínű borítás díszeleg, a fényes alumínium pedálok pedig sportosságot sugallnak.

A 2007-es Dodge Caliber SRT4-es az SRT egyedi, 19 inches alumínium felnijein száguld, melyeket 225/45R19-es W Goodyear abroncsok borítanak.

A 2007-es model újításai közé tartozik még a feszes sport futómű, sport rugókkal és lengéscsillapítókkal, a gép útfekvéséért pedig az egyedileg fejlesztett első és hátsó stabilizátorok felelnek.

A gép európai piacra dobása nem kérdéses, az viszont még igen, hogy a 2.4 literes blokkal, vagy csak egy kisebb változattal kínálják majd a Calibert.