Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Az egész nagyon egyszerűen kezdődött. Nagy fehér terepjárónkban lassan robogtunk keresztül a város napszítta utcáin, amikor a kocsiba beszűrődő zajok közül egyre erősödő mély dörmögésre lettem figyelmes, hátra pillantva pedig elvesztettem a fonalat: egy 92-es sötétkék Honda Civic hatchback-kel néztem farkasszemet, mely akkora robajt csapott, hogy legalábbis egy amerikai traktor motoros „muscle car” volt az, amire számított volna az ember. Ez volt az első tapasztalatom egy nagyon fejlett Rally-betegségben szenvedő tuning közösséggel, itt a szerelem és a szépség istennőjének hazájában.

Ez a kis bevezető természetesen némi magyarázatra szorul: külföldi olvasónk, Boris - vagy kinti becenevén: Adri - nemrégiben kereste meg csapatunkat levelével, melyben felajánlotta, hogy szívesen informálná az itthoni közösséget is a szigetország tuning életéről, néhány cikk erejéig. Egy ilyen ajánlatra pedig eszünk ágában sem lett volna nemet mondani: fogadjátok hát szeretettel kinti barátunk cikkeit, melyeknek köszönhetően remélhetőleg jópár durván feltuningolt jobbkormányost ismerhetünk meg közelebbről!

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Cyprusrol van tehát szó, és az itteni, nem csak fiatalokból álló streetracing vírussal fertőzött közösségről, vagy ahogy a kívülállók hívják: a város utcáin éjjelenként állatkodó csoportról.
A gépparkot tekintve van itt minden, mi szem-szájnak ingere, a széria motoros Lancer és Impreza WRC utánzatoktól, a telivéreken át, a keményen, vagy visítva hangzavart keltő lefúvószelepekkel operáló japán csodákig. Megtalálhatók itt utánzatként, de többnyire valódi változatban száguldozó japán klasszikusok, mint az Integra Type-R, Integra Sedan modelljei, valamint egy, a közép-európai szcéna számára igencsak ismeretlen típus is, a Honda Torneo.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Mifelénk – bár hol nem – igen nagyra tartják a japán autókat, amivel én személy szerint egyet is értek. Még emlékszem, ahogy kissrác koromban a külföldi autós újságokban álmodozva csodáltam a Nissan Silvia/Skyline, Mazda RX7, a rally-király Toyota Celica, vagy Supra széria változatait. Ma pedig felforr a vérem, mikor elegáns, vagy durvára tuningolt testvéreik hagynak állva az autópályán, nem gyenge teljesítménnyel elhúzva mellettem.

Megszámlálhatatlan, nagy figyelemmel összerakott Civic, Colt, Glanza, MX-3, 100NX nevekre hallgató gép látható felénk, nap mint nap, aranyos görög kislányokkal a volán mögött. Persze sok a luxusautó is, de az én figyelmem mindig a gyengébből lett versenyautókra irányult, és a kedvencem a nálunk nehezen beszerezhető, Honda 1997 és 2002 között gyártott Civic sedan modellje.

Mik a trendek? Ezt egyszerű leírni: minél több hazai lakos figyeli élőben a WRC sorozat évente rendszeresen, májusban megrendezésre kerülő Cyprus Rally-ját, annál több az aluminium Lancer vagy Subaru szárny, WRC lökhárító és sportülés a szigeten, és a természetesen az autókon is.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az utcai versenyzés is ugyanúgy jelen van itthon, mint bárhol másutt: mi a használaton kívül lévő reptereket, esetleg egyenes, forgalommentes útszakaszokat használunk autóink tesztelésére. A főváros duplasávos utcáin pedig javában folynak esténként a versenyek. De találtam olyan helyet is, ahol az autópálya mentén teljesen feleslegesnek tűnő, talán harminc méter széles és másfél kilométer hosszú forró aszfalton az előző éjszaka győztesei és vesztesei hagytak hosszú fekete nyomokat. És ez teljesen legális, mivel azt az utat szinte senki nem használja. Szerintem még az előrelátó cyprusi apukák építtették a fiaiknak, mialatt az autópálya épült.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Végül talán annyit, hogy amit itt láttok majd, az mind saját kézzel fotózott és hosszú heteken keresztül tartó igyekezettel elért anyag. Mert bár nagy a tuning-közösség a szigeten, nem egyszerű meggyőzni a srácokat és lányokat, hogy megálljanak - esetleg lassítsanak - csak egy pillanatra, amíg oda adom nekik a telefonszámom :)

Ennyi bevezető után pedig következzen részletesen néhány durva hazai gép bemutatása – a következő cikkben egy brutális citromsárga Civic-kel ismerkedhettek majd meg. Addig is ízelítőnek álljon itt egy kedvcsináló galéria, néhány cyprusi tuning verdával.

Üdvözlet minden magyar olvasónak innen a messzi távolból:

Adri (Boris)