Az autós online médiát olvasók és a SAAB Tuning Klub pályanapjait látogatók számára már bizonyára ismert mind az autó, mind az A-Zperformance, de akik a német-japán-amerikai körből csak alkalmanként tekintenek ki, azoknak ez a SportSedan újdonság lesz, igazi műszaki csemege.

Az autó teszt- és promóciós célból készült, nagyon pontosan mutatja be azt a tuning filozófiát, amelyet az A-Zperformance sajátjának vall: a mindennapokban használható csúcskategóriás műszaki tartalom, mértéktartó, egyedi külső és belső dizájn. Műszaki fejlesztéseik egyik támasza és minőségi garanciája a svéd MapTun Performance, napjaink legismertebb és leginnovatívabb SAAB tuning cége, amelynek a magyarországi kizárólagos képviseletét is ellátják. A dizájn is szakavatott kezekben van, a bemutatásra kerülő SAAB 9-3 SportSedan professzionális szoftverekkel megtervezett, gyári minőséggel megegyező, sorozatgyártásra alkalmas karosszériaelemeit Tárnok Zsolt TMcars tervező stúdiója rajzolta aerodinamikai szempontokat is figyelembe véve.

A TMcars neve ismerős lehet BMW-s körökben: 2014-ben az AMTS-en nagy sikerrel mutatkoztak be a BMW E30 bodykittel, de a Die Hard rajongóknál is jól cseng a név, az ő kezük munkája a filmben látható MRAP-ihlette páncélozott jármű is.

Az A-Zperformance további különlegessége, hogy tulajdonosa nem az autós világból érkezik, hanem a világ sakk elitjéből. Almási Zoltán sakk nagymesterről van szó, arról a nyolcszoros magyar bajnokról, kétszeres olimpiai és Európa bajnoki ezüst és bronzérmes válogatott sportolóról, aki a jelenleg is világ élmezőnyébe tartozik. Tavaly decemberben a TotalCar is felfigyelt Almási Zoli „szabadidős” tevékenységére, az érdekes részletekért érdemes elolvasni Winkler Róbert cikkét.

Az A-Zperformance SAAB-ok tuningolása mellett számos többmárkás terméket is kínál, többek között az exkluzív felniket gyártó amerikai VMR és a német TEC kizárólagos forgalmazója. Mindkét márka 2016. évi modelljei is kint lesznek az A-Zperformance standon, ahová nemcsak a SAAB tuning iránt érdeklődőket várják, hanem azokat is, akik BMW-re, AUDI-ra, Volkswagen-re, vagy akár Porsche-ra szeretnének egyedi és minőségi felniket vásárolni.


Saját fejlesztésű, látványos webáruházukban jelenleg a SAAB tuningra összpontosítanak, megtalálhatók náluk mindazok az alkatrészek és motorvezérlő szoftverek, amelyeket a svéd, a finn és az amerikai SAAB tunerek keresnek fejlesztéseikhez.


 
Ki gondolná Magyarországon, hogy az 1984-1998 között gyártott SAAB 9000 modellek tőlünk nyugatra már nagyon komoly összegekért cserélnek gazdát, és az utóbbi időben a SAAB tunerek egyik kedvencévé váltak? Karosszériájuk a legtöbb esetben törődést igényel, de a gyárilag 225 lóerős turbós motor és a tuningot jól bíró hajtáslánc tökéletes alapnak bizonyul, az AERO változatok legendás RECARO ülései pedig a mai napig ritka kincsnek számítanak. Néhány sleeper példány Budapesten is fut, tulajdonosaik számtalan történetet tudnak mesélni azokról a meglepetésekről, amelyeket kihívóiknak okoztak. Az A-Zperformance kiváló kapcsolatban van a taiwani D2-vel, a 9000-hez például az ő közreműködésükkel fejlesztették ki a fékszettet, ami csak náluk kapható.


        
A kínálatban megtalálható rozsdamentes kipufogók is saját fejlesztések, ezeket kétféle fojtással, egyedi vagy MAGNAFLOW dobokkal kínálnak szinte minden SAAB modellhez. Árazásuk a magyarországi vásárlóerőt is figyelembe veszi, érdemes már ezért is körülnézni náluk. A standjukon egy 9-3 komplett rendszer is ki lesz állítva. Mivel szinte mindegyik SAAB turbós, érdemes még megemlíteni a szintén saját fejlesztésű, 100% alumínium intercoolereket és csőszetteket, a szilikon csöveket és a csúcskategóriás DEFI műszereket, amelyek a minőségi tuning elengedhetetlen felszerelései. 

2017-ben nagy valószínűséggel új márka is megjelenik a kínálatukban. A fejlesztések mindenesetre elkezdődtek, a tervek szerint a SAAB-hoz hasonló különlegességre számíthatunk.  
Az A-Zperformance hatásosan és megkérdőjelezhetetlenül letette névjegyét a hazai és a nemzetközi tuning közösség asztalára a SAAB tuninggal, saját fejlesztésű minőségi termékeivel, a forgalmazott csúcskategóriás kiegészítőkkel és profi webáruházukkal.

Sok sikert kívánunk, találkozunk az AMTS-en!

A kiállított SportSedan fontosabb jellemzői:

  • SAAB 9-3 AERO 2.0T, 320 LE /460 Nm
  • A-Zperformance bodykit - első és hátsó lökhárító küszöbökkel, karbon szpliterrel és Hella ködlámpával  
  • Motorvezérlő szoftver: MapTun Performance Stage 7
  • 630cc Siemens injektorok
  • Wössner kovácsolt dugattyúk
  • Mitsubishi TD04 HLXT turbó
  • A-Zperformance toronymerevítő
  • A-Zperformance intercooler (50%-kal megnövelt hűtőfelület)
  • A-Zperformance 100% rozsdamentes, dupla kipufogó rendszer sport katalizátorral
  • A-Z performance megerősített kuplungszerkezet, magas hőtűrésű nyomólappal
  • MapTun Performance szilikon víz- és turbócsövek
  • MapTun Performance ültető rugók
  • Bilstein B8 lengéscsillapítók
  • D2 330 mm 6-dugattyús úszótárcsás első fékszett
  • EBC 292 mm fékszett Redstuff betétekkel
  • AFR kiegészítő műszer, amely 14 különböző értéket tud megjeleníteni
  • SPARCO R333 sportülések
  • Gyári Xenon fényszórók, tempomat, esőszenzor, automata, kétzónás légkondicionáló