Jani és az AMTS 2012-n három nap alatt épült demóautónk

Mióta az AMTS állandó programja az élő autóépítés, aligha akad tuner itthon, aki ne ismerné a show fényezőmestere, Gengeliczky János nevét.

Jani évek óta felelős a három nap alatt átépülő autók fényezéséért, melyeket 1-2 napos helyszíni előkészítést követően rendszerint egyetlen éjszaka alatt fúj fel a gépekre. Könnyű dolga pedig eddig sohasem volt: aki emlékszik még a 2011-ben épített Golf, a 2012-es Passat, vagy akár a tavalyi Mustang fényezésére, a 11 rétegű House of Kolor árnyalatok felpakolására már csak időben is nagyon necces mutatvány, nem beszélve arról, mennyire precíz munkát igényel. Hibázásnak itt helye nincs, Jani biztos keze azonban garancia volt rá, hogy mindig tökéletes végeredmény születhessen.

Úton a Tuning World Bodensee-re. Mindhárom gépet Jani fújta

2015 őszén történt aztán, hogy egy buta sportbalesetet követően Jani alkarja megsérült és három orvosból kettő azt tanácsolta neki, váltson szakmát. Az indok egyszerű volt: ha a sérülés hat hónap alatt nem gyógyult meg, akkor az már nem is fog, a munkában gyakran a hét minden napján aktív ember lévén pedig erre nem is sok esély volt. Az idei rendezvényre készült BMW Z4 fényezése már elég nehézkes volt, de emberfeletti erőfeszítés - na és egy adag Cataflam - segítségével végül az is tökéletes lett.

Fényezés alatt az idei AMTS nyereményautó, a BMW Z4

Jani ekkor viszont elgondolkodott, hogy ér-e ennyit, hogy rendszeresen túlvállalja magát. Itt volt az ideje kicsit más jellegű munkában is gondolkozni, de persze nem tudta magát egyéb szakmában elképzelni. Cirka 16 év tapasztalatait merész húzás is lenne teljes mértékben félretenni és belevágni olyanba, amihez nem kell az a bizonyos kar.

A frissen nyitott bolt előtte Jani Sciroccójával, mely szintén House of Kolor fénybe bújt

Jani régi vágya volt már egy kis festékbolt. Véletlen, vagy sem, jött egy lehetőség, egy üzlethelyiség, innen pedig nem volt már visszaút. Aki ismeri Jánosunkat tudja, hogy egyébként is szeret szakemberekkel beszélgetni, megosztani a tapasztalatokat, esetleg egy aktuális problémán gondolkodni. Úgy, hogy mindezt imádott szakmájában teheti, az üzletnyitás első osztályú választásnak bizonyult, ráadásul emellett - jóval kisebb erőbedobással - a fényezést sem kell teljesen elhanyagolnia. Dél-Buda mindig is a kedvenc környékei közé tartozott, így örült, hogy itt nyithatott boltot.

Lemez, üvegszál, műanyag, alumínium, vagy karbon? Mindhez találsz festéket és segédanyagokat.

Festékmárkák terén Jani a Valspar csoport termékeit és segédanyagait képviseli, ide tartoznak az AMTS-en már jól ismert House of Kolor fényezések is, a hozzájuk méltó szabad stílussal és vad színvilággal. A fényezés persze nem csak egyedi lehet, a munkák nagy része a javításoké, hiszen mi is lehetne szebb a gyári fénynél - újszerű állapotban.

Jani tud segíteni gyári színek színkód szerinti kikeverésében is. Sokszor ez persze kevés - mint ahogyan egy fán a gyümölcsök sem teljesen egyformák - az autógyár több ezer autója között is lehetnek eltérések. Kóddal sem mindig lehetséges a gyári színt tökéletesen utánozni, de mesterünknek ennek megoldása sem akadály. Elfogadott eljárás például, hogy javításnál a színt kicsit el lehet "csalni", belefújva a szomszédos elembe / elemekbe. A mai színek, szemcsék legtöbbször csak így javíthatók tökéletesen, 16 év szakmai tapasztalata alapján ebben nem is kételkedünk. 

A Valspar minőségéhez nem férhet kérdés

Sőt, igény esetén színkód nélkül is van lehetőség színt keverni, a Valspar legújabb spectrofotométere segítségével, ami ötszögböl méri a színt digitálisan és segít kiválasztani a receptúrát a legpontosabb keveréshez.

Az egyre magasabb igények miatt egyre bonyolultabbak a színek és persze drágábbak is - köszönhető a gyöngynek és a xirallic szemcséknek, amelyeket manapság minden autógyár használ. Ahogy Jani fogalmaz, a fényezés olyan, mint egy kapcsolat: jobb inkább vigyázni rá, mint küzdeni érte, hogy olyan legyen mint rég, miután megtörtént a baj! Ő is így áll a saját autójához, nap, mint nap.

A 2011-ben épült AMTS Golf MK6, még a 13 réteg felfújása előtt

A boltban minden megtalálható, legyen szó akár lemez, üvegszál, műanyag, alumínium, vagy karbon festéséről. Legyen az autó az motor vagy teherautó, esetleg motorcsónak  de akár repülő is megoldható - mindent le lehet festeni, Janinak pedig bőven van referenciája.

Ezt a szépségkirálynő-választást mindannyian láttuk a TV-ben. Gondoltad volna, hogy Janinak is köze volt hozzá?

Íme a bizonyíték

A Hal a tortán megvan a TV2-n?

Szívesen ad tanácsot, emellett megfelelő segédanyagot, festéket tud biztosítani az adott feladathoz, munkához. Mindenkit vár az új boltban, magán- és szakembereket egyaránt: a javítások gyakorlati részét kivéve, amiben csak tud, segít.

Keressétek fel bátran, hétköznap 9:00 és 17:00, szombaton 9:00 és 12:00 között:

PrimeCoating Autófesték bolt

Budapest XXII. kerület, Háros utca 12. (a Camponától 1-1,5 km-re)
+3670 601-2225
https://www.facebook.com/PrimeCoating

A galériában pedig Jani munkái közül is válogattunk, érdemes végiglapozgatni!