Megvan még a mindent letaroló katonai jármű, mellyel Bruce Willist üldözték a Budapest utcáin a "Drágább, mint az életed" című filmben? Most megnézheted testközelből, teljes életnagyságban is az AMTS-en!

Bruce Willis és a Die Hard legutolsó része hónapokig tartotta lázban Budapestet és az országot, a világsztárról és a film kulisszatitkairól azonban csak kevés információ látott napvilágot. Nem véletlenül. Az amerikai szuperprodukció készítői nagy hangsúlyt fektettek a titoktartásra – ezért a benne szereplő „orosz” katonai járművekről, sem igazán lehetett tudni semmit, amelyeket végül letaroltak, összetörtek és legyőztek a jófiúk. 

Sokan nem tudják, de a járműveknek a filmen kívül is igen erős hazai vonatkozása van, ezért a reflektorfénybe került "romboló" is remekül passzol az AMTS "Magyarok a Világ Járműgyártásában" kiállításának repertoárjába. A robosztus, mindent kibíró gépet Szalay Balázs és az Opel Dakar Team építette ZIL-alapokra, a kiállításra kerülő mellett további két további példány kíséretében. Az MRAP Cougar replika különlegessége, hogy képes hídról leugratva, lépcsőkön fel s alá masírozva, vagy akár felborulás után is mindenen át- és továbbmenni.

Szalay Balázs elmondása szerint azért volt igazán érdekes kihívás számukra ez a projekt, mert 7 hónap alatt kellett megépíteni a három kamiont, melyek kivitelezői általában angliai vagy amerikai cégek szoktak lenni. A három elkészült modell mindegyike csúnyán összetört a forgatás alatt, de kettőt megmentettek és újjáépítettek az utókor számára. Ezek közül egyet visszavittek Amerikába, a másik viszont itt maradt és meg is csodálható március 24-26 között a Hungexpo "G" pavilonjában, az AMTS keretei között. Sőt, a kiállításon a film egyéb kulisszatitkaira is fény derülhet!

„Hét hónap alatt építettünk fel három kamiont, vagy inkább katonai járművet, amelyek mindent kibírnak. Az volt a kérés, hogy képesek legyenek leugrani egy hídról, le és felmenni egy lépcsősoron, felborulni és továbbmenni. Szóval olyan alkatrészeket használtunk, amelyek a Dakar-ralin is simán megállnák a helyüket” – mondta az Opel Dakar Team főnöke és pilótája, aki szerint az ő Dakar-indulásának (és annak, hogy ezt Magyarországon mindenki tudja) is szerepe volt abban, hogy megkeresték őket a filmesek.