A hagyományosan kukoricából készült E85-öt sokan bírálják azért, mert az alapanyagnak komoly élelmiszeripari vonatkozása is van. A legtöbb esetben a bírálat tájékozatlanságon alapszik, de az tény, hogy a jövő a melléktermékek feldolgozása felé mutat.
A napokban adták át a világ egyik első, egyben legnagyobb második generációs etanol finomítóját a dániai Kalundborgban. A körülbelül 54 millió eurós beruházással épült gyár szalmából állítja elő az E85-öshöz szükséges alkoholt. Az 5,4 millió liter éves kapacitású, második generációs üzemet a dán energetikai vállalat, a Dong Energy és a bioüzemanyagokat gyártó Inbicon üzemelteti.

 „Éveket vett igénybe a tesztelés, tökéletesítés és a biomassza átalakítás folyamatának szabványosítása, hogy végre elérkezzünk a jelenlegi fázishoz, a nagy kapacitású kereskedelmi előállításhoz” – mondta Michael Persson, az Inbicon pénzügyi és társasági elnökhelyettese.

A 30 alkalmazottat foglalkoztató kalundborgi demó üzemben folyamatosan emelik a gyártókapacitást a kereskedelmi mennyiségig.

Nyersanyagok:

  • Évi 30 000 tonna szalma
  • Danisco Genecor és Novozymes enzimek


Tervezett éves termelés:

  • 5,4 millió liter bioetanol
  • 13 000 tonna lignin granulátum (fűtésre használható pellet)
  • 11 100 tonna melasz

A gyártás során keletkezett melléktermék teljes mértékben felhasználható, a pelletet fűtésre, a melaszt állati takarmányként hasznosítják.  A gyártási folyamathoz szükséges hőenergia egy részét is a gyár melléktermékéből állítják elő.

Az Inbicon technológia első nyilvános demonstrációja december 7-én lesz a 15. ENSZ klímakonferencián Koppenhágában. A részvevőket szállító autók egy része az új üzemben készült E85-tel fog üzemelni. Ezen felül első körben ötmillió litert adtak el a Statoil olajtársaságnak.

EZ A JÖVŐ!!!!!!!!!!!!

(A CIKK ÉGŐ ÁKOS ALIAS EGOAXA USER SAAB TURBO CORNPRESSOR ÍRÁSA)