Meghibásodások

A jól üzemeltetett és karbantartott turbófeltöltő, amelynek megfelelő üzemi körülményeket biztosítanak, nem okoz gondot a gépkocsi használójának. Az idő előtti meghibásodását általában külső tényezők okozhatják. A veszélyeztető tényezők mindenekelőtt a motornak azokban a részegységeiben vannak, amelyek közvetlenül együttműködnek a turbófeltöltővel. Ezek a szívó és a kipufogó, valamint a kenési rendszer.

 

A turbófeltöltő lapátjainak sérülése

Ezeket a sérüléseket a turbófeltöltő nagy sebességgel forgó lapátjaiba ütköző szennyeződésszemcsék okozzák, amelyek bekerültek a motor szívó rendszerébe. A szennyeződéstől függően a turbófeltöltő lapátjai különféle módokon sérülhetnek: letörik egy darab anyag, elgörbülnek a lapátok. A turbófeltöltő lapátjainak sérülése következtében megszűnik a forgórész megfelelő kiegyensúlyozottsága, aminek következtében növekszik a forgórész "lógása".

 

A turbinalapátok sérülései

Leggyakrabban a motornak a kipufogógázba bekerülő elemei okozzák a turbinalapátok sérüléseit. Ezek lehetnek a szelepek, az izzító gyertyák, a dugattyúk illetve a gyűrűk darabkái, de lehetnek az égéskamrából leváló lerakódások, koromszemcsék.

 

A turbófeltöltő tengelyének sérülése

Az olaj kenési tulajdonságai romlásának, az olajnyomás csökkenésének következménye, vagy annak, hogy az olaj nem jut el a turbófeltöltő csapágyához, lehet még az alacsony minőségű olaj és olajszűrő, túl ritka olajcsere, az olaj szennyeződése üzemanyaggal vagy hűtőfolyadékkal. Ebben az esetben a tengely elkezd súrlódni a csapágyon, majd megnő a forgórész játéka, ami az egész forgó rendszer tönkremeneteléhez vezet.
Hasonló sérülést okoznak a motorolajban található szilárd szennyeződések. Az elhasználódás vagy meghibásodás következményeként keletkezett fémsorják. Sajnos sokszor elfordul a motor javítása, pl. a hengerfej csiszolása után is. Az olajkoksz vagy kátrány, a tengely és a csapágyak felszínén mély karcolásokat, barázdákat hoznak létre.

Az ilyen meghibásodások után, mielőtt beszerelik az új, jó turbófeltöltőt, nyomás alatt ki kell tisztítani a motor kenési rendszerét, és ki kell cserélni az olajat, valamint az olajszűrőt.

Ugyanilyen veszélyes a turbófeltöltőre a túl alacsony olajnyomás a kenési rendszerben, vagy az olaj áramlásának pillanatnyi megszakadása. A turbófeltöltő csapágyaiban lévő olajfilm megszakadásának eredményeként szárazon futás jön létre. Ennek hatására megemelkedik az üzemi hőmérséklet a rendszerben, amit elszíneződések, valamint a tengely és a csapágyak felszínének elszíneződése jelez. Ha ilyen okra vezethető vissza a turbófeltöltő meghibásodása, elsősorban ellenőrizni kell a turbófeltöltő csapágyaihoz menő olaj nyomását, valamint az olajat odavezető vezeték állapotát.
A megfelelő olajnyomást nem elegendő ellenőrizni úgy, hogy az autón az olajnyomás visszajelző lámpa kialszik! Sajnos ez a műszer csak a 0,8 bar alatti olajnyomás esetén villan fel. A turbónak viszont ennél nagyobb olajnyomásra van szüksége, fordulaton pedig még többre.

A turbófeltöltő túlhevülésének a jeleit megtalálhatjuk magán a turbó öntvény házán is. Általában a nagy hő, a magas kipufogó gáz hőmérséklet okoz repedéseket.

A turbófeltöltő élettartamát befolyásoló negatív tényezők többségét a motor rendszeres karbantartásával és diagnosztizálásával ki lehet küszöbölni. Ezért is figyelmet kell fordítani a turbófeltöltő állapotára, hogy a fenti meghibásodásokat el lehessen kerülni, vagy a hatásukat minimalizálni lehessen. Ha megnövekszik az olaj mennyisége a motor szívó vagy kipufogó rendszerében, a motor nagyon füstöl, vagy a turbófeltöltő nagyon hangosan működik, akkor a motort és a turbófeltöltőt át kell vizsgálni. Így el lehet kerülni a turbófeltöltő komoly és ebből következően költséges meghibásodását, esetleg magáét a motorét is.

 

Kérdése merülne fel turbófeltöltővel kapcsolatban, akkor keressen nyugodtan! Megpróbálunk készségesen mindenre válaszolni:

[email protected]
+36 30 552 6358

https://turbofeltolto.blogspot.hu

https://www.facebook.com/pages/TurboDave/414247775267596

Az itt felsorolt hibalehetőségek a leggyakrabban előforduló hibák. Ezeken kívül számos ok lehet még, ami a feltöltő meghibásodásához vezethet. Hiba esetén mindenképpen forduljon szakemberhez!