Egyediség mániám megint belevitt a mókába. Fejembe vettem, hogy lecserélem a csirkerácsot Puma Ketrecre :-) A projekt már eddig is hosszúra nyúlott és még mindig nincs készen.

   2010 december elsején elkezdtem vadászni anyag után, amiből a rácsot elkészíthetem. Olyan kritériumoknak kellett megfelelnie, mint rugalmasság, ütésállóság, jó alakíthatóság, időjárásnak is megfeleljen (melegben ne váljon lággyá, hidegben törékennyé), legalább 3 mm, legfeljebb 5 mm vastag legyen, ne legyen nehéz, sima felületű legyen stb. Először a plexire gondoltam, de amikor közölték velem, hogy egy 2 négyzetméteres 3 mm vastag tábla 20.000 Ft fölött van, akkor le is tettem erről az anyagról.

   Elmentem a helyi tüzépre, de ott meg nem tartottak semmilyen anyagot, ami megfelelt volna minden kritériumomnak. Aztán a raktáros srácnak eszébe jutott, hogy van hasonló anyag egyenetlen csíkokban (valami raklapos dolog csomagolásának volt a része). Felcsillant a szemem - ez tökéletes lesz, hiszen minden kritériumnak megfelelt. A srác ingyen odaadta. Akkor is már ismerős volt az anyag, de csak akkor jöttem rá, hogy pontosan honnan, amikor elkezdtem dolgozni vele: Pontosan ugyanaz az anyag, mint a LEGO játékoké. A ledarabolás és a feljelölés után sajnos szembesülnöm kellett vele, hogy szimmetrikusnak hitt tuning lökősöm közelről sem szimmetrikus. Persze az eltérések 1-2 esetleg 3 mm-ben mérhetők, de ehhez már nehezebb volt igazodni, de végül azt hiszem, hogy a lehető legjobban sikerült.

   Gondolkoztam, hogy lakkozva legyen-e vagy fóliázva. Carbonfólia mellett döntöttem végül. Körülnéztem a neten és az igazán minőségi 3M fóliából a szükséges mennyiség (visszatűrésekkel, selejttel, hulladékkal együtt) közel 2 négyzetméterre jött ki, ez pedig kb. 34000 Ft-ba kerül. Uhh, ez bizony nem kevés pénz. Szerencsére sikerült a német RX-8 fórumról egy sráctól szereznem egy hasonló méretű (122x152cm-es) 3M DI-NOC Black Carbon tekercset átszámítva 23.000 Ft-ért (száll. költséggel együtt), amivel végül bevontam az elemeket.

   Összesen 23 órát játszottam el a középső ráccsal és anyagban összesen 13.000 Ft-omba került (mennyi lett volna vajon, ha úgy gyárttatom le?? :-) ). Eleve gond volt, hogy anyag ledarabolásakor, csiszolásakor olyan finom por szállt, tapadt mindenhova, mint a liszt, így csakis kint az udvaron dolgozhattam vele és minuszokban az ember elég törékennyé válik :-) Továbbá sok mozdulat új volt még ill. sok technikai kérdést helyben kellett megoldani, amihez bizony idő kellett, hiszen nem szerettem volna, hogy nagy sebességnél berezonáljanak a lamellák és a vibrálástól beremegjen/leszakadjon az egész lökhárító (már le is teszteltem és a 200 kmh-t bőven bírja :-)). Végül összeállt szépen a dolog. A középső rács összességében 930 grammos lett minden felfogatással stb. együtt.

   Most pihentetem a projektet egy kicsit, aztán nekilátok az olajhűtők előtti rácsoknak is hasonló stílusban. A sablonok már készen vannak, tehát hamarosan...

...Folyt. köv. :-)

Egy kis videó: https://www.youtube.com/watch?v=-124ohZyPaU

Mivel a képek többet mondanak minden szónál, ezért tekintsétek meg a lentebb található képgalériát is, amelyben a munkafolyamatok elég részletesen kerülnek bemutatásra. ;-)

KATTINTS IDE A BEJEGYZÉSHEZ TARTOZÓ GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ!