Ma sem keltünk fel hiába: új Nissan GT-R világrekordok születtek, méghozzá egyszerre negyedmérföldes gyorsulási idő, valamint célvonali sebesség tekintetében is. Az elkövető pedig ki lenne más, mint az AMS Performance!

Ha Nissan GT-R csúcsdöntés a téma, akkor méltán ugrik be mindenkinek a chichagói cég neve, mely sokáig egyeduralkodó volt mind a gyorsulási, mind végsebességi csúcsadatok birtoklásában, a tavaly nyáron beállított 7.894 másodperces (@299 km/óra) negyedmérföldes futam alkalmával állítottak be.

Az Alpha-Omega néven futó, keréken mérve 1700 lóerős(!) konverziójuk a világ első 7-másodperces GT-R-je volt. Aki ennél is magasabbra tette a lécet idén áprilisban, egy vancouveri csapat, az Extreme Turbo Systems (ETS) volt. Saját gyártmányú Super99 Little Hero Turbo Kit-jük segítségével 7.81 másodperc alatt tudták le a mérvadó távot, 294,51 km/órás célvonali sebességgel.

Az idő pedig most érkezett el a nagy revansra. A Texas Speed Syndicate és a Texas Invitational versenyeken elért győzelmeket követően a csapat úgy gondolta, hogy még az idei szezon megpróbálkoznak a rekorddöntéssel is a remekül kezelt Royal Purple Raceway versenypályán. A döntés pedig az időközben adódó viszontagságok (nem működő időmérő, zivataros időjárás, plusz egy Texasban töltött éjszaka) ellenére is megérte: október 7-én sikerült beállítani az új rekordot:

7.70 mp @ 299,33 km/h (186mph)!

Ezzel az eredménnyel mind a negyedmérföldes idő, mind a célvonali sebesség terén újra az Alpha Omega a csúcstartó, a lecke tehát ismét fel van adva a konkurenciának.

Videó az új rekordról: összkerékkel elég komoly az a wheelie!

Érdemes még egy pillantást vetni a gyorsulási adatokra, melyek mindegyike jelentőset javult a legutóbbi csúcshoz képest:

  • 0-60 mph: 1.53 sec
  • 0-100 mph: 2.79 sec (!)
  • 100-150 mph: 2.15 sec
  • 0-300 kmh: (186 mph) 7.56 sec (!)

Jó kérdés, innen hova lehet még fejlődni gyári kasztnival, valamint független hátsó felfüggesztéssel, mindenesetre valahol már ezek az eredmények is hihetetlenek egy akár utcán is használható autótól.