Bauer Viktória

Legyen szó bármelyik férfiasnak titulált sportról, pláne ami az autókhoz kötődik, a női pilóták akaratlanul is kitüntetett figyelmet kapnak. Elég, ha a hazánkban kétszer is vendégeskedő Drift Angel-re, vagy az első női drifterünkre, az idei bajnok Szántó Nikire gondolunk. De mi a helyzet akkor, ha ráadásul még egy szemtelenül fiatal versenyzőről is beszélünk?

Bauer Viki augusztusban töltötte be 15. életévét, de már tavaly óta terelgeti csapatának 190-es Mercedesét a világ egyik legösszetettebb autós sportágában, a Gymkhanában.

Nem ő az egyedüli csodagyerek a családban: három évvel idősebb bátyját, Bauer Bencét bizonyára már sokan ismerik, vagy éppen unokatestvérét, Ámon Olivért, aki már négyévesen a volán mögött ült!

Vikit a Tökölön, a Végső Összecsapáson kaptuk el egy interjúra, ott jártunkkor éppen először autózták be a Gymkhana pályát Bencével.

[Carstyling.hu]: Ritka, hogy egy hozzád hasonló korú lány az autósportért rajong, pláne, hogy még versenyez is! Hogyan jött nálad egyáltalán ez az ötlet, hogy kipróbáld magad egy efféle sportban?

[Bauer Viki]: Szinte magától értetődő volt számomra, hogy az autós sportot választottam, mivel családon belül kiskorom óta a bátyám (Bauer Bence) és unokabátyám (Ámon Olivér) mellett nőttem fel a a versenyautóban illetve a versenypályákon.

Mikor kezdted próbálgatni a sportot és mióta versenyzel?

- Tavaly nyár elején , elindultam egy sprint versenyen, de komolyabban a Gymkhanára való felkészüléssel ez év júniusában kezdtem foglalkozni.

Hogyan esett a választásod a pont a gymkhanára, a létező legösszetettebb autós sportágra?

- Ahogy az előbbiekben említettem ezt láttam "otthonról" és ezen kívül nagyon érdekes és izgalmas sportnak találom, amiben folyamatosan lehet és kell tanulnom és  fejlődnöm.

A Gymkhana egyszerre kicsit drift, kicsit szlalom, kicsit gyorsulás. Ha csak egyiket választhatnád, miben versenyeznél legszívesebben?

- Nehéz a választás, de az autó változatos mozgása miatt biztos, hogy a driftet választanám. 

Volt már esetleg, hogy ezt kipróbáltad magában is?

Ezeket mind próbálnom és tanulnom kell.

Milyen autóval versenyzel?

- Édesapám elkezdett nekem építeni egy gyakorló autót, amiben csak hegesztett difi és egy hydtos kézifék volt, de mivel a Bencének lehetősége volt átülni egy V8-as Mercedesbe, ezért megkaptam az ő jól bevált korábbi versenyautóját egy Mercedes 190 -es 3.2 és 24 szelepes autót.

Fotó: Markom Racing Team

Nem egy gyakori típus az efféle sportokra! Könnyen megbarátkoztál vele, nem okoztak gondot pl. a méretei?

- Igen, valóban én is azt hallottam másoktól, hogy ez nem egy kifejezetten driftre épített autótípus, de mivel a csapatunk nagy része kezdettől fogva Mercedesszel autózik, így számomra természetessé vált ez az autótípus

Van álomautód a jövőre nézve, amivel versenyeznél? Ha igen, mi az?

- Nekem ez volt az az autó amire vágytam, szóval most boldog vagyok nevet

Utcai autók terén melyik márka a kedvenced?

- Én az utcai autók terén is a Német autókat kedvelem, pl: BMW, Mercedes, stb...

Melyik csapatban versenyzel? Mesélj egy kicsit róluk!

- Nagyon örülök, hogy a Markom Racing Team legfiatalabb és egyetlen lány versenyzője lehetek. A teamben egyébként jelenleg 8 versenyzőnk van, autók terén 5 Mercedes-szel és 3 BMW-vel állunk rajthoz. A csapat vezető Kurucz Edina akinek ezúton is köszönöm a bizalmat és a lehetőséget!

Mind a nyolcan Gymkhanáztok?

- Igen, driftelünk és Gymkhanázunk egyaránt. 

Mik a terveid a jövő évi szezonra?

- A jövő évben elsősorban a Gymkhana versenyeken szeretnék elindulni, mivel ezen a területen is nagyon sokat kell fejlődnöm, de azért a tavasz második felében a driftet is szeretném kipróbálni.

Jössz hozzánk márciusban az AMTS-re? Indulsz is?

- Persze feltétlenül, sőt eredetileg ott akartam először indulni a Gymkhana pályáján.

Ennek nagyon örülünk! Mikor kezded a felkészülést?

- A lehetőségeinkhez képest, folyamatosan igyekszünk edzeni, de mivel a családban ketten is versenyzünk, ezért a költségek is meghatározzák a gyakorlási lehetőséget. 

És hogyan egyeztethető ez össze a sulival? Úgy képzeljük el, hogy míg mások pl. különórákra járnak, Te elfüstölsz néhány gumit a pályán délutánonként? nevet

- Nyári szünetekben hétköznaponként is jártunk rendszeresen edzeni, de iskolaidőben csak néhány hétvége szól autózásról.

Ott jártunkkor épp Bencével autóztátok be első ízben a pályát a Végső Összecsapáson, Tökölön. Milyen tanácsokkal látott el Bence? 

- Mindenképpen meg kellett éreznem az autó méreteit ezen a pályán. Mivel ilyen összetett pályával korábban még soha nem találkoztam, és ebben tudott nagyon sokat segíteni Bence.

Hogyan tetszett a tököli pálya?

- Nekem tetszett a pálya, mert gyors volt, a pálya vonalvezetése könnyen  megtanulható volt, de vezetéstechnikailag csomó olyan feladatot állított elém, amivel még korábban sosem találkoztam. Sajnos kevés idő állt rendelkezésemre gyakorolni a pályán, mivel edzés közben Bence autójának váltója elromlott és így neki is a 190-sel kellett gyakorolnia és indulni a délutáni versenyen.

fotó: Markom Racing Team

Mennyire kell születni ezekre az autósportokra? Hogyan érzed, nálad már megvolt alapból az "érzék", vagy inkább azt vallod, hogy minden megtanulható?

- Igen, természetesen minden megtanulható, de nekem nagyon sokat segített, hogy Bence és Olivér mellett nőttem fel az autóban, rengeteget segítettek az edzésen és a versenyen is  

Téged biztosan senki nem skatulyázhat be a tipikus női vezető kategóriába! Hogyan viszonyulnak a barátaid, vagy az osztálytársaid a hobbidhoz? 

- Mivel most kezdtem a gimnáziumot így az osztálytársaimnak nem igazán beszéltem a hobbimról.

Azért ez hamar ki fog derülni! Felkészültél a népszerűségre? nevet

- Erre nem gondoltam, mivel nem a népszerűség miatt választottam ezt a sportot.

Mi a helyzet a fiúkkal, hogyan viselik, hogy már most lefőzi őket egy lány? 

- A fiú ismerőseim általában autós sportágban mozognak, így ők csak örülnek, segítenek és támogatnak az egészben.

Nemsokára a közúton is vezethetsz legálisan, várod már?

- Mivel 15 éves múltam augusztusban, így sajnos elég messze vagyok még a jogosítványtól, de már számolom vissza a napokat - annyira várom! nevet

Sok kihívás nem lesz majd a rutinpályában, igaz? nevet

- Hát, remélem nem fog gondot okozni hahota

Nagyon köszönjük az interjút, sikeres felkészülést, a következő szezonra pedig rengeteg szép helyezést kívánunk Neked! Várunk márciusban az AMTS-en!

- Én köszönöm a lehetőséget, márciusban mindenképpen az egész Markom Racing Team ott lesz!

Fotók: Tamaskovics Zoltán
Tetszenek a képek? Dobj egy like-ot fotósunk oldalára is! Szeretnél egy profi sorozatot autódról? Jelentkezz fotózásra nála, privát üzenetben!