Auto Union - egyelőre csupán pletyka szintjén terjed a hír, de nincs kizárva, hogy belátható időn belül ezen a néven folytathatja pályafutását a számos autómárkát tömörítő Volkswagen Csoport.

Habár már évekkel ezelőtt is felröppent, és hivatalosan most sem erősítette meg senki a híresztelést, több forrás beszél újra egy esetleges névcseréről, ami valamivel jobban utal a konszern igencsak terjedelmes és sokszínű portfóliójára. Maga a Volkswagen szó természetesen csak az összefoglaló névből tűnne el és megmaradna kizárólag az ezt a márkajelzést viselő autóknak.

A VW égisze alá jelenleg az Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Skoda és persze a Volkswagen márkák tartoznak személyautók terén, de a MAN és Scania teherautók, a Ducati motorkerékpárok és a Suzuki Motor Corporation részvényese is (utóbbiban a legnagyobb, 20%-os részesedéssel).

Az Auto Union brand egyébként nem új keletű: 1932-ben az Audi, DKW, Horch és a Wanderer alapította, egyesülésük jele pedig a négy karika volt, amit ma az Audi logójában ismerhetünk fel. A nevet a második világháború után pont a rivális Daimler vásárolta fel, majd 1964-ben-ben került vissza újra az Audihoz.

A dolog további érdekessége, hogy míg Auto Union márkanév alatt készült utcai autók kevésbé maradtak emlékezetesek, addig a motorsportban nagyon is van miről beszélni a múlt terén. Ott vannak rögtön a legendás Silver Arrow versenyautók, amelyek felmenő ágban igencsak rokon kapcsolatot ápolnak a Forma-1-es gépekkel. A VWvortex nagyon finom utalást tesz mindezzel kapcsolatban: a váltás oka lehet akár előkészület is a Száguldó Cirkuszban történő megjelenésnek, egy olyan névvel, ami méltón reprezentálja a teljes csoportot a versenysportban?

Míg hivatalos állásfoglalás nincs az ügyben, az egész pletyka szintjén kezelendő - de persze ugyanúgy ott van az a jó öreg közmondás is, arról a bizonyos nem mindig zörgő a harasztról...