Scania Chimera

A svéd kamionépítő, Svempa Bergendahl legfrissebb koncepciója igazán lenyűgöző darab. A kocsi már a cég negyedik ilyen kreálmánya a sorban, és június végén a svájci Interlaken-ben megrendezett kamionos fesztiválon mutatkozott be. Svempa csapata nagyjából öt évvel ezelőtt kezdte meg az autó tervezését. Mielőtt a végső változat elkészült, számos módosításon ment keresztül a design.

Scania Chimera

Jan Richter, Svempas tervezője megjegyezte: ?Korábban gondolkodtunk azon, hogy retro hatása legyen a kocsinak, de végül egy minden szempontból modern teherautó született. Erőteljes versenyautós jegyek is felismerhetők rajta, de odafigyeltünk, hogy a jellegzetes Scania elemeket megtartsuk.? A karosszéria a Laxa Special Vehicles által a P fülke módosításával és az R fülke alkatrészeinek felhasználásával készült.

Scania Chimera

 

A szép darab tuning-gépet 16,4 literes V8-as motor hajtja, amely 2190 lóerős (gyári állapotban 1460). Összesen hat Holset turbó tolja bele a levegőt, a váltó egy erősített Allison hatfokozatú. Ezzel kevesebb mint 5 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/órás sebességet (az önsúlya 4780 kg!). Az interlakeni bemutatkozó után a Chimera körútra indult, kiállítják a hollandiai Assen-ben a kamionos fesztiválon július 26-27-én, majd augusztus 20-23 között a svédországi Jönköping-ben az Elmia Lastbil bemutatón. Majd Norvégiába megy tovább, ahol két kiállításon fog szerepelni, először szeptember 4-9. között Gardemoen-ben, egy héttel később pedig Seljordban tölt pár napot. Október 11-én és 12-én a Le Mans-i kamionversenyen lesz jelen.

Scania Chimera