Sok a gyalogosgázolás Magyarországon. Április 5-ig szigorúbbak a rendőrök

Az utóbbi időben a gyalogos-átkelőhelyeken, illetve annak közvetlen közelében több olyan közúti közlekedési baleset is történt, amelynek sértettje gyalogos volt. Ezek a balesetek rendszerint súlyos kimenetelűek, tekintettel arra, hogy a gyalogosok testét az elütéskor semmi nem védi. A rendőrség nem hivatalos felmérése szerint Magyarországon tíz autós közül nyolc akkor sem áll meg a gyalogátkelőhely előtt, ha már lelépett a gyalogos az úttestre. Ausztriában ezzel szemben tízből hét járművezető még azelőtt megáll, hogy a gyalogos lelépett volna a járdáról. 

A gyalogos közlekedés napjainkban – az EU-ban és Magyarországon egyaránt – megkülönböztetett figyelmet élvez. Ennek oka, hogy a gyalogosok – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb képviselői – részaránya az összes közlekedési baleseten belül aránytalanul magas, s a gyalogos elütések általában súlyos, ill. tragikus kimenetelűek. A hazai hivatalos adatok alapján 2008-ban 1.164 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. A gyalogos elütések többségét – 839 esetet - gépjárművezetők okozták. Ezekben a balesetekben sajnálatos módon 47 gyalogos vesztette életét. A gyalogos közlekedés biztonságának javítása érdekében a rendőrség országos ellenőrzés-sorozatba kezdett, mely 2009. március 18-tól április 5-ig tart. Az akció során a rendőrök kiemelten azokat a gyalogos-átkelőhelyeket ellenőrzik, amelyek fényjelző készülékkel nincsenek biztosítva.

Az ellenőrzés alapvetően a gyalogos átkelőhellyel kapcsolatos közúti közlekedési szabályokat kívánja érvényre juttatni (a gyalogosátkelőhely fokozottan óvatos megközelítése, elsőbbség biztosítása, előzés tilalma stb.), ugyanakkor a rendőri tevékenység esetenként sebességellenőrzéssel, ill. a szabálysértések képi rögzítésével is párosul. Nem titkolt célja az ellenőrzésnek annak tudatosítása, hogy a járművezetők a gyalogos-átkelőhelyet mindig kellő körültekintéssel és fokozott óvatossággal közelítsék meg.

Az akciósorozat eredményes végrehajtását a helyi polgárőr szervek is segítik. Az ellenőrzés eredményéről – annak befejezését és kiértékelését követően – a rendőrség a közvéleményt tájékoztatni fogja. 

Sok a gyalogosgázolás Magyarországon. Április 5-ig szigorúbbak a rendőrök