Sokszor nincs is szebb dísz egy autó műszerfalán - főleg az újabb típusok esetén - mint az eredetileg oda tervezett, minden szempont szerint passzoló fejegység. Van amikor azonban ez nem elég, a dolog szépséghibája pedig legtöbb esetben nem is a design, hanem a gyári funkciók elégtelensége terén keresendő.

Aki sokat utazik, egy idő után biztosan megunja, hogy állandóan lemezeket (ne adj Isten kazettákat) irkáljon és cserélgessen, a helyzet pedig CD-tár, vagy a hallgathatatlan minőségű rádióadások esetén sem sokkal jobb. Mennyivel egyszerűbb lenne az egész zene-kérdést egy pendrive-val, iPod vagy iPhone csatlakozással, vagy csak simán mobilról, egy azonnali Bluetooth kapcsolat segítségével letudni...

A gyári fejegységek túlnyomó része, mindezt még a legújabb autók esetén sem teszi lehetővé. Sokszor van már bennük egérmozi, GPS, és mindenféle egyéb okosság, de az USB-s zene, vagy a telefon kihangosítás már újabb, bonyolult műtéteket vetíthetnek elő. A legkézenfekvőbb opciót ilyenkor persze a fejegység cseréje jelentheti egy okosabb verzióra, ez azonban egy közel sem olyan egyszerű kérdéskör.

Mindenekelőtt, több gyártó kínálatában léteznek az autómárkához, felkapottabb márkák esetén pedig kifejezetten típushoz gyártott, a gyári megjelenéshez teljesen hasonló, sőt vele megegyező fejegységek. Bár kétségkívül ők képviselik a legjobb megoldást, az áruk igencsak borsos – kizárólag zenehallgatás, vagy telefonálás miatt nem feltétlen éri meg a több százezer forintos beruházás.

A másik lehetőséget a különböző univerzális készülékek képviselik, melyek legtöbbször olcsóbbak ugyan, de nem feltétlenül passzolnak tökéletesen. Főleg, a mai modern designban kivitelezett műszerfalak esetén, nem csak, hogy nehéz stílusban passzolót találni, de legtöbbször otromba beépítő keretre is szükség van az installáláshoz.

További gondot okozhat, hogy az univerzális egység nem feltétlen működik együtt a gyárban erre kitalált (pl. kormányon található) kezelőszervekkel, esetleg egyéb kijelzőkkel. Őszintén, ki vágná szívesen haza egy komolyabb gyári utastér harmóniáját és funkcionalitását egy efféle megoldással, mondjuk csak a zenehallgatás kedvéért?

Szerencsére, van azonban már egy új lehetőség is: az arany középutat, ár/teljesítmény szerint, ezekben az esetekben az amerikai GromAudio termékei jelenthetik, melyek kifejezetten a gyári fejegységekhez készülő adaptereket kínálnak. Az adapter segítségével pendrive, USB MP3 lejátszó, iPod/iPhone és Bluetooth lejátszó csatlakoztatható a gyári hifihez, melyeket (az MP3 lejátszó kivételével) a gyári vezérlők segítségével irányíthatsz.

A végeredmény nem csak a prémium minőségű digitális hangzás lesz, a gyári rendszeren keresztül (az FM-modulátorokat tehát el is lehet felejteni), de Bluetooth segítségével akár kihangosítóként, vagy vezeték nélküli zenelejátszóként is használhatod majd a mobilodhoz, mindezt természetesen a gyári műszerekkel kezelve. Végül, de nem utolsósorban a GROM iPod kábel segítségével iPod vagy iPhone készüléked is töltheted vele.

A GromAudio adapterei immáron magyar importőrtől, több száz típushoz elérhetők, a listát erre a linkre kattintva találod. A kínálatban jelenleg kétféle eszköz létezik, az USB csatlakozós, valamint a csatlakozó nélküli (csak Bluetooth-os) változat:

GROM-IPD3: AUX-IN MP3 Bluetooth Car Stereo illesztő

  • Bluetooth kapcsolaton keresztűl MP3 lejátszás iPod/iPhone készülékekről
  • közvetlen kapcsolat a CD válto portján keresztűl
  • kibővített CD hangzás
  • 3.5mm jack csatlakozó iPod/iPhone, MP3, DVD és SAT készülékekhez
  • Bluetooth kapcsolat mobiltelefonhoz és iPhone
  • vezeték nélküli Bluetooth visszajátszás AVRCP kontrollal
  • Ára: 25,990 Ft!

GROM-USB: USB AUX-IN Bluetooth Car Stereo illesztő

  • Hallgasd kedvenc zenéidet az autódban közvetlenűl USB meghajtóról
  • Nincs szükség külön MP3 lejátszóra
  • MP3 / WMA / iTunes (AAC) / OGG fájl formátumok támogatása
  • zeneszám és lejátszási lista vezérlés az autó multikormány gombjaival
  • Aux 3.5mm jack bemenet MP3 lejátszóhoz vagy iPod/iPhone készülékhez
  • Bluetooth kéznélküli használat
  • Ára: 34,990 Ft!

Az adapterek beépítése láthatatlanul, a kesztyűtartóba, vagy igény szerint bármely rekeszbe megoldható, a műszerfal pedig eredeti állapotában megmarad, a gyári fejegységgel együtt. Az eszközök a GromAudio.hu webshopjából most kedvezményes, bevezető áron rendelhetők, a gyártó minden egyes termékére 12 hónap garanciát is vállal!

További információkról, beszerelésről, valamint technikai kérdésekről a magyar GromAudio weboldalon találsz bővebb információt.