Írásunk A magyar K.I.T.T. megépítője és tulajdonosa, Ágoston László tollából származik.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Knight Rider: mesterséges intelligencia, nagyteljesítményű szuperszámítógép, digitális kijelzők, 460kmh végsebesség, gyorsulás 100-ra 2 másodperc alatt, ugrik, 2 keréken megy, tárgyakat elemez, széndioxiddal tüzet olt, katapultülésével embereket a levegőbe repít, beszél, humora van és megsemmisíthetetlen. Ez K.I.T.T., a Knight Iparművek 2000. Motorja egy Knight Industries Turbojet. A Jogért és Igazságért Alapítvány tulajdona és Michael Knighttal együtt megy bevetésre a rosszfiúk ellen.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A sorozatot még az Osztrák Televízióban láttam először a 80-as évek vége felé. Akkoriban még gyerek voltam és így természetesen még a történet is lekötött, de mára már csak az autó rajongója maradtam. Számomra ez az autó a legszebb. Miért? A Firebird formája nagyon szép, igaz nem olyan harapós mint egy Corvette, inkább nyugodt és lágy, de ennek ellenére sportos. Valóban mint egy madár. Ezt fokozza még a hegyes K.I.T.T. orr. Nekem valahogy a futófény előtti kis vízszintes felület és a futófény nyílása olyan izgalmassá és titokzatossá teszi az autót. Az orr vonalai tovább folytatódnak a hatalmas motorháztetőben. A Trans Am esetében ezt a nagy felületet megszakítja egy levegő-beömlőnyílás. Ennek formája lassan emelkedik ki a motorházból és lágyan szélesedik ki. A vezetőülésben ülve már csak az ezt lezáró ráccsal nézünk szembe. Aztán már meg is pillantjuk az áramvonalas visszapillantó-tükröket, amik akárhonnan is nézzük őket valahogy tökéletes formájúak és harmonizálnak az autó formájával. Az autó minden részlete egyszerűen tökéletesre lett tervezve, az orr hegyétől az ajtók és ablakok vonalvezetésén és a kerekeken keresztül a hátsó spoilerig.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A csodaautót a Universal Studios egy 1982-es Pontiac Firebird Trans Am alapjaira készítette el. 1982-től 1984-ig tulajdonképpen ugyanazt a Trans Am modellt gyártották kis eltérésekkel. Az én autóm 1984-es évjáratú. Szinte lehetetlen manapság egy olyan autót találni, ami mindenben olyan, mint a K.I.T.T., tehát ugyanolyan motorháztetővel, ugyanolyan tükrökkel, hátsó spoilerrel és üvegtetővel. A kocsim motorja 5 literes V8, 150 lóerővel és egy 4 sebességes (overdrive) automata váltóval. Felszereltség: elektromos ablakemelők, elektromosan állítható vezetőülés, elektromosan állítható tükrök, elektromos csomagtetőnyitó, automata antenna, klimaberendezés, tempomat, hátsó ablaktörlő és mosó.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A vásárlás után alig mentem az autóval, szinte azonnal elkezdtem felújítani és aztán pedig átalakítani. Az egész belső teret lepucoltam és felújítottam, a karosszériáig szinte mindent kiszedtem belőle. A külső átalakításra is elmondható, hogy amit átalakítottam, azt először felújítottam ha az szükséges volt. Rozsdával nem nagyon találkoztam, csak a csavaroknál. Elég nagy munka volt az autón alul körben lévő spoilerek eltávolítása, nem kívánom senkinek. Minden új alkatrész amit beépítettem rozsdamentes, tehát vagy aluminium vagy műanyag. A végén jöttek a karosszériamunkák és a fényezés metálfeketére. Ezután az ajtók és ablakok megkapták a vadiúj tömítéseket, az autó pedig az új kerekeket.

A következő tipikus K.I.T.T. elemek kerültek beépítésre:

Első lökhárító
A Universal Studiostól származó eredeti darabról lett másolva.

Scanner (piros futófény)
Ennek segítségével érzékeli K.I.T.T. a környezetét. A fény sebessége változtatható és megszólaltatható hozzá a tipikus susogó hang is.

Kerekek
Eredeti alufelnik dísztárcsákkal 1982-ből. A régi fényezés homokfúvással el lett távolítva, majd újra lettek festve ezüst színre. A dísztárcsák pedig a karosszéria színére. A felnik aztán vadiúj gumikat kaptak. A dísztárcsák sajnos leeshetnek menet közben, így kábelkötegelőkkel kellett őket rögzítenem. Ez nem a régi dísztárcsák miatt van, ez már 1982-ben is gond volt az új autóknál illetve a sorozat forgatása alatt is. :-)

„KNIGHT“ rendszámtábla

Alsó konzol
A konzol első változata a sorozatból. A gombok és kapcsolók néhány hagyományos, de emellett az újonnan beépített funkciókat is működtetnek. A sorozatban látható konzol a kéziféket lefedi. Az enyém teljesen szabadon hagyja, így az teljes mértékben használható marad.

Felső konzol
Három különböző változata is volt a konzolnak a sorozatban, én a legújabb, lapos változatot építettem meg, így meg tudtam tartani a visszapillantót. A konzol alján 26db világító nyomógomb adja a filmbeli csipogó hangokat, de emellett némelyiknek valódi funciója is van, pl. a külső hangszórók hangerőállítása vagy a kihangosítás bekapcsolása. Beépítésre került még egy hangrögzítő is. A konzol házát egy filmbeli eredeti darabról másolták.

Kémiai elemző
Feladata kisebb tárgyak anyagának vizsgálata, az összetétel és a származás megállapítása. A készülékem a filmbelivel azonos hang- és fényhatásokat produkálja.

Vérelemző
Vérnyomást mér, de emellett megállapítja a vér összes jellemzőjét, így K.I.T.T. képes megmondani a vizsgált személy egészségi állapotát. A készülékem a filmbelivel azonos hang- és fényhatásokat produkálja. Elkészítettem, de pillanatnyilag beépítésre még nem került, mert nincs neki hely. A filmben a kémiai elemzővel volt egy helyen, de ezek azon a helyen egy valódi Firebirdben elképzelhetetlenek, mert egyszerűen nincs elég hely. A sorozatban is csak a stúdióban megépítve léteztek úgy együtt beépítve a műszerfal alá.

Felügyeleti rendszer
A “Surveillance mode” nevű modul bekapcsolásával K.I.T.T. figyeli környezetét, mindent letapogat :-), embereket és tárgyakat képes beazonosítani és jelzi Michaelnek a veszélyt. A készülékem a filmbelivel azonos hang- és fényhatásokat adja.

Katapultülés
Az első két ülés a filmben katapultülés, gombnyomásra kirepíti a benne ülőt az autóból. Előtte azonban praktikus a tetőt kinyitni… Nálam a kezelőszervek és a kijelzők már megvannak, a jövőben talán a katapult funkció is megvalósul. :-)

Kormány
Filmbeli eredeti darabról másolt.

Egyéb új funkciók az autóban:

Kihangosítás
A felső konzolban van egy mikrofon, aminek segítségével beszédünk kihangosítható az autó közelében álló emberek felé. Emellett az erősítőre ráköthető bármilyen külső sztereo hangforrás, így akár zenét is tudunk lejátszani elég hangosan és jó minőségben. Ezt az orrban lévő 4 darab nedvességtűrő hangszóró segítségével tehetjük meg. Az erősítőjüket a műszerfal alá építettem be.

Távirányítás
A következő berendezések távirányítását oldottam meg:
· fényszóró
· ködlámpa
· kürt
· sziréna
· scanner fény és hang
· műszerfal (konzolok)
· ablakemelők
· vezetőülés
· központi zár (ajtók és csomagtér)

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az autót az emberek lépten-nyomon megismerik. Parkolóban vagy benzinkútnál megszólítanak és kérdezik, hogy eredeti-e, tud-e ugratni stb. Mondom, hogy igen, tud ugratni, állandóan ugrat engem is különféle beszólásokkal. :-) Ugyanúgy érdeklődnek a felnőttek is mint ahogy a gyerekek. Lefényképezik az autót vagy magukat fényképeztetik le vele. Néha a gyerekek hazarohannak a fényképezőjükért ha a közelben laknak, hogy az iskolában meg tudják mutatni, hogy találkoztak K.I.T.T.-tel.