Télen számos alkatrész megszenvedi a hideg és a kosz hatásait is. Éppen ezért indokolt egy professzionális tavaszi ellenőrzés, amely mindig magában foglalja az autó kardinális alkatrészeit.

A fényszórók, a szellőzés, az ablaktörlőlapátok vagy a motorháztető alatti részek ellenőrzése mindig kifizetődik. Ezek azok a helyek, ahol az autók legfontosabb elemei rejtőznek. Szükség van a rendszeres ellenőrzésre és tisztításra, vagy akár az egyes alkatrészek cseréjére is.

Tömítések

Eszközök:

  • Gumiápolási termék
  • Pormentes, tiszta pamutszövet vagy szivacs
     

Annak megakadályozására, hogy a tömítések időnként porózusak legyenek, rendszeresen ellenőrizd és tisztítsd azokat. Egyszerűen vigyél fel egy gumiápolási terméket egy szivacs vagy tiszta ruha segítségével közvetlenül a tömítésekre és oszlasd el egyenletesen.

MEGJEGYZÉS: Mielőtt az ápolószereket felviszed a tömítésekre, távolítsd el a nedvességet és szennyeződést róluk. Ha az ápolószer nedvességgel keveredik, a hatása is csökken.



Ablaktörlők

Eszközözök

  • Általános rendeltetésű tisztítószer
  • Papírtörlő


Emeld fel az ablaktörlőket a tisztításhoz. Vidd fel az általános tisztítószert egy konyhai törölközőre, és csúsztasd felfelé-lefelé a gumilapáton, egészen addig, amíg fekete foltok maradnak a törlőruhán. A súlyosan megsérült ablaktörlőt újra kell cserélni.

MEGJEGYZÉS: A törött ablaktörlők hamar felismerhetők a minőség romlásával. A legrosszabb esetben karcolásokat is hagyhatnak a szélvédőn. Ezek a karcolások rossz látási viszonyokat eredményeznek és károsítják a szélvédőt az idő múlásával.

Olaj

Eszközök:

  • Papírtörlő, vagy ruha
     

Az olajszint méréséhez teljesen húzd ki az olajszintmérő pálcát a felső végén lévő gyűrűvel és tisztítsd meg egy ruhával vagy papírtörölközővel. Ezután helyezd vissza a pálcát. Mérd meg az olajszintet a pálca visszahúzásával: a szintnek meg kell haladnia az alsó jelet; Egyébként az olajat fel kell tölteni.

MEGJEGYZÉS: Az olajszintet, azután ellenőrizd, hogy a motor már kb. egy órát hűlt. Az autónak továbbá vízszintes felületen kell állnia. Csak ez biztosítja az olajszint pontos mérését.

Hűtőfolyadék

A motor leállításával a hűtőfolyadéknak a minimális és maximális jel között kell állnia

MEGJEGYZÉS: A tartályt soha nem szabad kinyitni, ha a motor, és így a hűtőfolyadék még forró. A fűtött tartály megnyitásával a felesleges hő felfelé kicsapódhat!

Szellőzés

Eszközök:

  • Csavarhúzó
  • Új légszűrő
     

A szellőzés eltömődése fokozza az energia és az üzemanyag fogyasztását. Különösen télen, a zsír és a szennyeződés könnyen megtelepszik ezen a területen. Ezért szükséges a légszűrőt ilyenkor tisztítani, vagy kicserélni.

A légszűrő cseréjéhez nyissa ki a motorháztetőt. A csavarhúzó segítségével forgasd felfelé a rögzítőpántokat. Vedd le a fedelet és cseréld ki a régi szűrőt egy újra.

MEGJEGYZÉS: Az utastér friss levegőjéhez tisztítsd meg, vagy cseréld ki a pollenszűrőket is. Ezeket szintén a motortérben találod.

Ablakmosó folyadék

Amire szükséged van:

  • ablakmosó folyadék
  • fagyálló
     

Az ablakmosó-folyadékszintet rendszeresen ellenőrizni kell, és ha szükséges, újratölteni. A tiszta víz helyett mindig ablakmosó-folyadékot használj, vagy akár vízzel kevert ablakmosó is szóba jöhet. Csak így biztosított az ablakra száradt rovarmaradványok sikeres eltávolítása és a legjobb kilátás.

MEGJEGYZÉS: A hőmérséklet fagypont alá csökkenhet, még akkor is, ha a vége a télnek. Ezért javasoljuk, hogy tavasz elején az ablaktörlő folyadékot fagyállóval keverd össze.

Akkumulátor

Amire szükséged van:

  • Multiméter
     

Az akkumulátortesztelés trükkje: Parkold le a kocsit a sötétben egy fal előtt és kapcsolja be a tompított fényt. Ha a fény rövid idő után jelentősen sötétebb lesz, akkor az akkumulátor gyenge. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor töltési kapacitása nem elegendő.

A töltés állapotát multiméterrel lehet pontosan ellenőrizni. Ezt a tesztet azonban csak akkor szabad elvégezni, ha az autó néhány órát már állt. Csatlakoztasd a piros kábelt a pozitív pólushoz, a fekete kábelt pedig az autó akkumulátorának negatív pólusához. Ezután olvasd le a feszültséget. Jó állapotú akkumulátor esetén a feszültség 12,4 és 12,7 V között van.

MEGJEGYZÉS: Ha bizonytalan vagy, javasoljuk, hogy látogass el egy szaküzletbe, vagy műhelybe, hogy megméresd, az akkumulátorod biztonságosan használható-e még.

Lámpák

A következő fényforrások teljesítményét kell ellenőrizned:

  • Fényszórók (tompított fény, tompított fény, parkoló fény)
  • Féklámpák
  • Az első, a hátsó és a veszélyjelző lámpák
  • Hátsó lámpa
  • Ködlámpák / hátsó ködlámpák
     

A lámpák teljesítményének ellenőrzését egyedül is letudhatod. Parkold le az autót egy fényvisszaverő felület előtt (pl. Kirakat). Ha a lámpák fényereje egy idő után megváltozik, az akkumulátort ellenőrizni kell. Ha az izzó nem világít, akkor ki kell cserélni. A megfelelő típusmegjelöléseket az autó kézikönyve tartalmazza.

Minden első lámpát a motortéren keresztül cserélhető, a hátsó lámpák pedig a csomagtérben férhetők hozzá. Mindegyik lámpa hátoldalán található egy fedél, amelyen keresztül az izzók cserélhetők. A modern autók izzócseréjét érdemes szakműhelyre bízni.

MEGJEGYZÉS: Soha ne érintsd meg az izzókat a puszta kézzel. Még a legkisebb zsírréteg is csökkenti a fényforás élettartamát.

Springmyride tippek és trükkök

Az olaj újból feltölthető tölcsér nélkül is.

Amire szükséged van:

  • egy nagyobb csavarhúzó
  • régi ruhadarab
     

Tedd a csavarhúzó végét az olajbetöltő nyílásba és lassan folyasd az olajat a szárára, így pedig a tartályba. Ha végeztél, egy régi ruhával le tudod törölni a csavarhúzót.

Nagytakarítasz? Használd a #springmyride hashtaget a közösségi médiában! Ha egy kicsit értesz angolul, akkor itt rögtön nyerhetsz egy garnitúra alufelnit is a még boldogabb tavaszi indításhoz: https://www.spring-my-ride.com