Túl vagyunk a Magyar Nagydíjon és nem vágunk fel, ha úgy könyveljük el, mint az év egyik legizgalmasabb F1 futamát. Az idén jubileumi 30. alkalommal megrendezett esemény kaotikus versenyét mind a magyar mind a nemzetközi sajtó az év legjobb versenyének nevezte.

A Nemzeti Sport a következőképp jellemezte a Magyar Nagydíjat: "Újra miénk az év versenye! Borult a papírforma, a német Sebastian Vettel meglepetésszerű győzelmet aratott a szenzációsan fordulatos és váratlan eseményekkel tarkított futamon".

A Mercedes idei hegemóniája továbbra is megkérdőjelezhetetlen a mezőnyben, de a Ferrarinak Sebastian Vettellel a pilótafülkében sikerült kicsit a Mercedes levesébe rondítania.

Forrás: formula1.com

A száguldó cirkusz mellett persze rengeteg érdekes dolog történt a motorsport világában, legyen szó Nascarról, Forma 1-ről vagy épp a Man-szigeti TT versenyről.

Forma 1 - Dodzsem a Hungaroringen

A Mercedes-Benz Motorsport elnöke Toto Wolff, ahogy a motorsport.com megírta egyszerűen csak "pocsék nap az irodában" kifejezéssel jellemezte a Hungaroringen történteket. A Mercedes szurkolóknak nem sok örömben volt részük. Az előző Silverstone -i futamban az utolsó pillanatokban sikerült a Mercedesnek a Williams elöl elhappolnia az elsőséget. A Mercedest már a rajtnál megverte Sebastian Vettel és Kimi Raikonnen. Ami meg ezek után következett, az még egy szezonra is sok az izgalomból nemhogy egy futamra. A számtalan merész előzés, amit például Lewis Hamilton is megjátszott a kanyarban Massa ellen valamisképp kárpótolta Hamiltont a rajtnál elkövetett hibákért. Hamilton amúgy is szereti odatenni magát versenyen és versenyen kívül, ahogy a Top Gear Festival 2014 barbadosi eseményén is megmutatta. Ha csak egy kaotikus rajtra van szükség ahhoz, hogy feldobja a sokszor unalomba fulladó versenyeket, akkor kíváncsiak leszünk a következő Spa -ban bevezetendő új rajtszabályokra.

A Ferrari teljesítmény javulása figyelemre méltó ahhoz képest, hogy a pénteki szabadedzésen és a szombati időmérőn is messze a várakozások alatt teljesítettek. A csapat technikai igazgatója James Allison pénteken még azt nyilatkozta a formula.hu értesülései szerint a csapat vezetőjének mondta a csapat vezetőjének Maurizio Arrivabene -nak hogy karrierjének egyik legrosszabb napja, hivatkozva az időmérőn elért eredményekre és a folyamatos technikai problémákra. Szombaton az időmérők után a csapat kiértékelte a siralmas eredményeket és sikeresen orvosolni tudták. Arrivabene szerint a Ferrarinak nincsenek problémái a sebességgel csak eddig mindig rá voltak kényszerülve a pilóták, hogy mások mögött haladjanak, ami miatt kímélni kell a piszkos levegőben (angolul dirty air) a gumikat.

A Hungaroringen a szolidaritásról is tanúbizonyságot adtak a versenyzők, amikor is a tragikusan elhunyt Jules Bianchi tiszteletére egyperces néma csendben rótták le kegyeletüket a versenyzők és a csapatok. Bernie Ecclestone, a Forma 1 ura privát repülőgépen Bianchi családját is a Hungaroringre repítette, hogy az elhunyt versenyző szerettei is részesei legyenek a kegyeletnek.

Forrás: Flickr, David Jones

Man-szigetek TT verseny

Nem a robogók szerelmeseinek találták ki a Man-szigeti (Írország és Nagy-Britannia közé ékelődve helyezkedik el az aprócska sziget) éves TT versenyt. A TT versenyt a világ egyik legizgalmasabb versenyének tartják, ugyanis az aprócska településeket és változatos tájakat. A versenyt aszfaltozott országúton rendezik, de a dimbes-dombos szakaszok miatt a versenyzők gyakran nem észlelik a gyakori éles kanyarokat, ami sokszor balesethez vezetett a múltban. A versenyt már 1907 óta rendezik meg és eddig 96 versenyt rendeztek a 60 km-es Snaefell Mountain Course szakaszon.

A 2015-ös Man-szigeti TT versenyen összesen 9 különböző versenyt rendeztek különböző kategóriákban június 6. és 12. között. Az utolsó és valószínűleg a legismertebb a Senior TT Race a nagysebességű motorosoknak tervezték, akik gyakran eléri a versenyautó sebessége 200 km / h, és 2007 óta a Man-sziget székhelyű PokerStars, a világ legnagyobb online pókerterme szponzorálja. Az évben John McGuinnes nyerte a versenyt, aki a diadal mellett új körrekordot is felállított, amikor egy körben 212km/h sebességgel száguldott.

Forrás: iomtoday.co.im

A Senior TT verseny a legpatinásabb és legidősebb versenyszám a Man-szigeti TT-n és minden versenyző célja, hogy ha a többi 8-at, versenyszámot nem is, de ezt megtudja nyerni. McGuinnes a pénteki PokerStars Senior TT mellett holtversenyben három versenyszámban álhatott dobogóra a szintén angol Ian Hutchinsonnal, aki megnyerte a Monster Energy Supersport TT és a RL360 Superstock TT-t.                          

Nascar 2015 - Amerika kedvencei

A Nascar versenyeket 1948 óta rendezik meg és a Nascar szervezi. Amerika kedvenc autóverseny sorozata milliókat ültet a tv elé és a Forbes magazin cikke alapján szerint minden harmadik felnőtt, kb. 75 millió ember Nascar rajongó Amerikában. Az években igyekeztek a nemzetközi popularitását is növelni a versenysorozatnak, amelynek eredménye, hogy mára több mint 150 országban vetítik és olyan nemzetközi nevek érkeztek a Forma 1-ből és az Indycar sorozatból, mint Juan Pablo Montoya, Pablo Carpentier és Dario Franchitti. A Nascar sorozat videojátékokat is megihletett Xboxra, Playstationre és asztali számítógépre is kiadtak játékokat és mellette a Verdák című nagysikerű Pixar mozi is a Nascar alapján készült.

Forrás: nascar.com

A három legnagyobb Nascar versenysorozat a Sprint Cup, Camping World Truck Series és az Xfinity Series. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendeznek versenyeket.

A két legfontosabb verseny a Daytona 500 és a Coca-Cola 600 verseny. A Daytona 500, ahogy a nevében is szerepel egy 500 mérföld (kb. 805 km) össztávolságú verseny, amelyet Floridában rendeznek. A Sprint Cup sorozat része. Minden év februárjában rendezik és az első megálló a Sprint Cup versenysorozatban. 2015 február 22.-én tartották az idén és a megtett körök száma 203 volt. A Team Penske istállóból Joey Logano nyerte a versenyt 3:08:02 versenyidővel. Loganonak csak a verseny végén a 191. körben sikerült az élre kerülnie és a futamon szokatlanul sokszor volt csere az első helyen, szám szerint a 12 pole pozíciós versenyző 27-szer cserélt helyet az első helyen. A versenyre sokáig egy baleset se volt jellemző egészen a 18. körig amikor Landon Cassil motorja felmondta a szolgálatot majd a 40. körben Tony Stewart pördült ki és törte össze a kocsiját a falon.

Forrás: teampenske.com

A Coca-Cola 600 verseny a Nascar sorozat leghosszabb versenye, 970 km versenytávos versenyt május 24.-én rendezték Észak Karolina államban. Carl Edwards nyerte a versenyt a Joe Gibbs Racing Team színeiben, míg a második és harmadik helyen Greg Biffle és Dale Einhardt Jr végzett. Carl Edwards már a rajtnál magához ragadta a vezető pozíciót, majd hosszú időre elveszítette, de a verseny vége előtt vissza tudott kapaszkodni. Edwardsnak ez a 24. trófeája a Nascar különböző versenyeiben.