Magyarországon autóversenyezni egészen a legutóbbi ideig csak versenyautónak hivatalosan átépített autókkal lehetett, de az utóbbi időben szerencsére az utcára épült igényes, sokszor szebbnél szebb autókkal már különböző gyorsulási versenyeken is lehet indulni.

Autósport egyesületünk most lehetőséget kíván biztosítani azoknak, akik szeretik a tempós autózást és rendelkeznek is megbízható gyors autókkal, hogy részt vegyenek egy legális, közúti autóversenyen. Ez a verseny nem csak a kimondottam autóversenyzők részére szerveződött, mert gondoltunk azokra a szerelőkre és szimpatizánsokra, valamint nem utolsó sorban a nézőkre is, akik évről-évre csak a szerviz parkokból, vagy az út mellől vehettek részt a rallye versenyeken.

Ez a verseny a Csillagtúra nevet viseli és arra ad alkalmat, hogy a résztvevők kipróbálhassák maguk és autóik terhelhetőségét - legális formában, korrekt összehasonlítás alapján.

A csillagtúra kifejezést használja mindenki, aki 50-100km-es előírt útvonalas versenyeket szervez.

Ez verseny másról szól.

A Csillagtúra verseny sorozat, egy klasszikus rallye sorozat.

Ez a verseny az autó és az autós kitartását teszi próbára. Itt hétköznapi autókkal lehet csak indulni, és csak hétköznapi autósoknak, hiszen a licences versenyzők, amennyiben meglátogatják ezt a sorozatot, külön lesznek értékelve.

Itt nem az győz aki a leggyorsabb, (mivel közúti forgalomban zajlik) hanem az, aki az útvonal bejárása során a lehető legjobban betartja az útvonal teljesítésére előírt időket, bár lesznek majd lezárt szakaszok is, de legyen ez egyelőre meglepetés...

A verseny kizárólag változatos, kanyargós útvonalon zajlik, a közúti forgalommal egyidejűleg, egyben közúti tájékozódási verseny is, amin GPS-el és anélkül is részt lehet venni.

A rajttól a célig, a résztvevőknek a KRESZ rendelkező előírásai szerint kell a közúti forgalomban részt venniük, annak előírásait be kell tartaniuk.

Itt reggel kapsz egy stilizált térképet és egy földrajzi helyet, valamint időt, hogy odaérj. Te döntöd el merre mész. kb 1 óránként kell ellenőrző pontot érintened, ahol új célállomást és új időt kapsz.

Egy darabig segít a GPS, de a verseny úgy van felépítve, hogy a térképet muszáj legyen használni. Választásod szerint, ha akarsz mehetsz körben, autópályán. De vigyázni kell, mert az időbe nem fér bele csak egy tankolás, de az is csak 6 órával a rajt után, ha nagyon rohansz, akkor kifogy a benzin, be kell állni tankolni és elmegy az időd.

A költség kicsit több mint egy szlalom versenyen, mert az összes alternatív útvonalra kellenek rendezők, autóval, az ellenőrzés miatt. De gondolj bele, egy sima kis rakparti szlalom is 6000-8000, ott mész 3x2 percet, meg összesen 3 km-et, igaz?

Nem csak a gázt nyomod majd, itt gondolkozni is kell, mert ha késel egy szakaszon azt végigviszed a versenyen, behozni nem tudod, mert ha a következő szakaszt gyorsabban teszed meg, mint kéne, akkor azért kapsz idő büntetést.

Tudni kell kiszámolni az időket, átlag sebességeket és bizony nyomni kell a gázt, mert az útvonalat tapasztalt rallye versenyzők állítják össze, akik nagyon tudják merre kell terelgetni a mezőnyt ahhoz, hogy még a 70-es átlag is csak nehezen legyen tartható. És mindez 200-300, vagy 400-600 km-en keresztül...

Szükség van fizikai állóképességre is (külön orvosi engedély nem szükséges), hiszen az Eger- Felsőtárkány - Lillafüred- Miskolc, mondjuk 3x teljesítve a távot, komoly erőfeszítést igényel egy szervó kormányos autóban is.

Kelhet némi rallye fényszóró is, hiszen 5-kor jön a sötét....akkor látni lehet ha jön szembe valaki az egysávos erdei úton is akár, tehát ettől kezdve TUDOD mikor muszáj lassítani…

Igazi autóversenyző leszel te is, autóversenyző igazolvánnyal, éves rajtengedéllyel, rajtszámot és kötelező reklám matricákat kell majd feltenni az autódra a verseny idejére. Az egész családod büszke lesz, mert ezt a távot teljesíteni se kutya dolog. Sőt itt elindíthatod a barátnődet is, hiszen itt váltani kell a sofőrt, mert elfárad, tehát kellenek a barátaid is.

A verseny sorozatról bővebb információ, és az éves alapkiírás egyelőre a www.szabadban.hu (lásd kapcsolódó linkek) oldalán olvasható, ahol megtalálható a nevezési és a licenc kérő lap is.

Az első verseny tervezett időpontja: 2007. január 20.

Ne feledjétek, hogy a nevezéshez mihamarabb licencet kell váltanotok, amelynek ára 500 forint.

Nos ilyen a klasszikus rallye.

Köszönettel:

Biner Autósport Egyesület
Kérdésekkel ide fordulhattok: [email protected]